Els promotors de la queixa van plantejar disfuncions en l'atenció als infants i adolescents tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), majoritàriament en centres col·laboradors. Les qüestions plantejades són: manca de substitucions de les baixes dels educadors, manca de compra de roba als infants i utilització de roba usada, menys activitats extraescolars, manca de comprovació de les despeses en l'atenció directa i indirecta dels infants, subcontractació del servei de cuina amb l'objectiu d'estalviar, valoració inferior del projecte tècnic a l'oferta econòmica en els criteris de selecció en el concurs públic per a la gestió de CRAE, reavaluació de famílies extenses anteriorment valorades com a no adequades, entre d'altres.
La DGAIA tramet un informe al Síndic en el qual dóna resposta a les qüestions relatives a la despesa derivada del nombre d'infants i del nombre de places en cada centre, les instruccions de manteniment dels infants a casa, les sol·licituds de reavaluació de famílies extenses anteriorment invalidades, la disminució dels mòduls infants/dia a les entitats titulars o gestores dels CRAE col·laboradors, la ràtio educadors/ infants, i el seguiment de la DGAIA de l'atenció que els centres presten als infants.
Respecte de la despesa dels centres en l'atenció directa dels infants (menjar, roba, extraescolars) i en despeses indirectes (administració, subministrament), la DGAIA informa que és la direcció del centre qui ha de prioritzar la despesa i optimitzar els recursos disponibles; que es fan inspeccions i visites de seguiment en les quals es comprova de manera aleatòria la roba, el rebost, la cuina i el menú.
S'observa una manca de mecanismes efectius per part de l'Administració per conèixer el compliment del que està establert respecte de la ràtio educadors/infants, la titulació dels educadors substituts o la despesa real en l'atenció dels infants. Si bé hi ha inspeccions periòdiques i visites de supervisió, les inspeccions es fan d'ofici una vegada l'any, llevat que hi hagi una denúncia. Per part de la DGAIA, les visites se centren especialment en l'abordatge educatiu.
Així doncs, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família el següent:
(1) Que s'adoptin mecanismes per a una supervisió rigorosa i continuada de les ràtios reals educadors/infants i de les substitucions de les baixes dels educadors.
(2) Que es prenguin mesures per conèixer i supervisar la despesa real de cada centre en l'atenció directa dels infants i els adolescents i la indirecta (manteniment, serveis i administració de l'entitat gestora).
(3) Que la DGAIA faci la supervisió de la qualitat i la quantitat del menjar que els centres donen als infants i adolescents acollits, més enllà de les inspeccions anuals del Servei d'Inspecció del Departament de Benestar Social i Família.
(4) Que s'adoptin mecanismes perquè la DGAIA pugui supervisar les activitats extraescolars i de lleure dels centres i els criteris de decisió en cada projecte educatiu individualitzat.