La promotora mostra la seva disconformitat amb el procediment seguit en la imposició i el cobrament d'una sanció de trànsit. En concret, la promotora de la queixa assenyala que, després de formular al·legacions contra la proposta de sanció i contra el recurs de reposició contra la sanció, que van ser desestimats, va fer efectiu el pagament per transferència bancària el mes de gener de 2008. No obstant això, el mes de maig de 2008 ha rebut la comunicació d'embargament de compte bancari, segons sembla, amb relació al mateix expedient, ja que no té constància que li hagin imposat cap altra sanció. D'altra banda, assenyala també que va rebre la notificació de carta de pagament en data 27 d'agost de 2007, quan ja havia transcorregut el termini per fer efectiu el pagament amb bonificació.
El Síndic recorda al consistori que, a l'empara del que estableix l'article 67 del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, el termini per fer efectiu el pagament amb bonificació és de trenta dies naturals a comptar de la data de notificació de la denúncia. També assenyala que, segons la documentació aportada per la promotora de la queixa, els fets denunciats es van produir el dia 24 d'abril de 2007 i, segons manifesta la promotora de la queixa, la notificació de la denúncia la va rebre el dia 27 d'agost de 2007, quan ja havia transcorregut el termini de prescripció de les infraccions lleus i sense que tingui constància, segons manifesta, que s’hagi fet cap intent de comunicació previ.
Amb relació al termini de pagament amb bonificació, l’Ajuntament indica que, quan la notificació es practica una vegada vençut el termini que consta al document de notificació de denúncia, s'ha d'entendre automàticament prorrogat a trenta dies naturals a comptar des de la data de notificació, tal com preveu l'article 67 del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària. Tanmateix, la persona denunciada no necessàriament és conscient d'aquesta circumstància, ja que en el document de notificació es fixa una data límit sense cap informació addicional sobre la pròrroga d'aquesta data fins a trenta dies després de la notificació efectiva.
En aquestes circumstàncies, és lògica la reacció de la persona denunciada, que va optar per formular al·legacions per aquest motiu. Quan va rebre la resposta a les al·legacions, en la qual se li indicava que el termini de pagament bonificat no és l'indicat a la carta de pagament, ja havia vençut el termini (en concret, la data límit era el 28 de setembre de 2007, ja que la notificació era de 28 d'agost de 2007, i la data de notificació d'aquesta resolució va ser el 23 de novembre del mateix any). En aquest sentit, el Síndic entén que caldria tenir en compte que, més enllà de les al·legacions relatives a les circumstàncies de la denúncia, la promotora de la queixa va expressar en les al·legacions i en el recurs posterior que la seva voluntat era fer el pagament bonificat, i que va entendre que no podia fer-lo, d'acord amb el que s’indicava en la carta de pagament.
Des d'aquesta mateixa perspectiva però amb caràcter general, el Síndic suggereix que es valori la possibilitat de modificar el model de carta de pagament amb bonificació, de manera que en lloc de fixar una data concreta de finalització, s'indiqui el termini establert legalment per fer aquest pagament. La data concreta de notificació efectiva és un factor aleatori, que no depèn de l'Ajuntament i, en tot cas, sempre és significativament posterior a la data d'emissió de la carta de pagament, de manera que si es pren com a referència la data d'emissió, en el millor dels casos s'escurça el termini per fer el pagament voluntari -o aquesta és la percepció de la persona denunciada, en vista del que diu literalment la carta- o bé directament, com en el cas de la queixa, ja ha vençut aquest termini.
D'altra banda si, encertadament, l'Ajuntament aplica sempre el criteri legal de trenta dies des de la notificació, s'entén que cal indicar-ho així a la persona denunciada, a fi de donar una informació millor i facilitar l'exercici d'aquesta facultat. Alternativament, en cas que es consideri convenient fer constar una data concreta com a límit al pagament voluntari, el Síndic considera que caldria afegir, de forma clara i destacada, que aquesta data s'entén prorrogada als trenta dies següents a la data de notificació efectiva.