Un portaveu d’un grup municipal de l’Ajuntament de Roquetes explica algunes incidències que li impedeixen desenvolupar la seva tasca com a grup municipal a l’oposició. D’una banda, el promotor de la queixa explica que ha demanat que es respecti la unitat de grup de manera que els membres del seu grup municipal es puguin col·locar junts a la sala de sessions, d’acord amb el que preveu l’article 89 del Reglament orgànic de funcionament (en endavant ROF). Segons explica, unes modificacions en el mobiliari de la sala permetrien atendre aquesta petició, però sembla que ja ha transcorregut prou temps per fer efectius aquests canvis i a hores d’ara encara no s’han dut a terme.
D’altra banda, exposa que el seu grup pateix moltes dificultats per poder accedir als mitjans de comunicació municipals, algunes de les quals són: la prohibició de ser entrevistats a una emissora municipal, la manca d’un espai d’opinió a la revista, cap referència del grup municipal, tant a la informació gràfica com a l’escrita, o la manca de representació a la comissió de seguiment de l’organisme de comunicació municipal.
Un cop vist el contingut i la resta de documentació facilitada per l’Ajuntament, el Síndic fa les consideracions següents: Es constaten les dificultats materials per dur a terme el contingut de la moció citada, en el sentit de recuperar la unitat de disposició dels membres del grup a la mesa del Ple, d’acord amb l’article 89 del ROF, ja que això implicaria canviar el mobiliari actual i l’altell on està ubicada la mesa. Ara bé, a la transcripció de les intervencions del debat de la moció també s’observa que la voluntat d’aquest ajuntament no és rebutjar de forma absoluta la proposta, sinó debatre-la amb calma, un cop es disposi de més informació (propostes de solució, pressupostos, costos d’execució, etc.), ja que en aquell moment estava en fase de petició, amb l’objectiu darrer de negociar-ho i consensuar-ho amb el grup municipal.
En aquest sentit, el Síndic pensa que cal potenciar aquesta via de solució i, tan bon punt l’equip de govern disposi de tota la documentació, s’hauria de sotmetre de nou la proposta al Ple perquè els membres en discuteixin la viabilitat des de totes les perspectives, amb l’objectiu darrer d’esgotar totes les opcions per atendre la col·locació dels membres de la corporació d’acord amb criteris de racionalitat que facilitin, no només l’emissió i el recompte de vots, sinó també l’intercanvi d’opinions entre els diferents membres d’un mateix grup.
En relació amb el criteri d’accés als mitjans de comunicació municipal, el Síndic considera que, per solucionar les possibles controvèrsies que es generin, cal complir el que disposa l’article 170.2 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, quan determina que el Ple de l’ajuntament ha de garantir la participació dels regidors i dels grups municipals en els òrgans d’informació i difusió municipal i, en aquest sentit, ha d’aprovar un reglament que reguli les condicions d’accés i d’ús d’aquests mitjans pels regidors i els grups constituïts al si de la corporació. En l’informe, es manifesta que s’està elaborant un reglament de règim intern que regularà les condicions d’accés i d’ús dels mitjans de comunicació municipals per part dels regidors i els grups municipals constituïts en la corporació i representats dins la Junta. L’informe continua manifestant que el Reglament s’elevarà al Ple de l’Ajuntament als efectes de ratificació un cop debatut a la comissió corresponent.
El 8 de gener de 2009 el Síndic es va adreçar telefònicament a l’Ajuntament per saber si s’havia aprovat el Reglament, i van dir que estava en fase de projecte i pendent de ser validat pel Ple. En aquest sentit, el Síndic recorda que cal agilitar el màxim possible els tràmits per aprovar el Reglament de règim intern.