Arran de diverses queixes rebudes en les quals es posava de manifest que alguns ajuntaments (en concret l'Ajuntament de Calafell i l'Ajuntament de Sitges) liquidaven taxes als ciutadans que presentaven una denúncia, el Síndic ha decidit obrir una actuació d'ofici per estudiar la procedència de la imposició d'una taxa per les activitats administratives derivades de la denúncia d'un particular.
La Llei reguladora de les hisendes locals estableix que les entitats locals poden establir taxes per la prestació de serveis o la realització d'activitats administratives de competència local que es refereixin de manera particular als subjectes passius, els afectin o els beneficiïn.
Així doncs, perquè es realitzi el fet imposable de la taxa és necessària, d'una banda, l'existència d'una activitat administrativa prestada per l'ens impositor, i de altra, la singularització d'aquesta activitat a un destinatari concret i determinat.
En els supòsits de fet motiu d'examen, l'ajuntament imposa una taxa pel fet que la persona interessada denuncia una situació. Cal tenir en compte que la denúncia és un acte pel qual les persones posen en coneixement de l'Administració un fet o fets que comporten l'exercici d'una potestat administrativa amb la finalitat que l'Administració acordi, si escau, la iniciació del procediment administratiu corresponent.
Val a dir que la tramitació de la denúncia que un particular pugui formular i els efectes directes o indirectes que en puguin derivar per al particular denunciant van més enllà de l'àmbit del benefici particular que hi pugui haver i el fet se situa, doncs, en la defensa de l'interès públic al qual ha de servir l'Administració amb objectivitat.
D'acord amb això, el Síndic considera que la denúncia formulada per un ciutadà, ja sigui en l'exercici d'una acció pública que la legislació sectorial corresponent li reconegui o pel fet de tenir un dret subjectiu o un interès legítim sobre la qüestió que plantegi o pel seu interès a la legalitat, no pot comportar per si mateixa la imposició d'una taxa.
Cal tenir en compte que la tasca administrativa que les denúncies poden generar a l'Administració és una obligació que l'Administració aquesta ha d'assumir i que contribueix a detectar els assumptes en què ha d'intervenir perquè afecten el seu cercle d'interessos i l'exercici de les seves competències. L'Administració actuant pot fer comprovacions d'ofici i, per tant, dur a terme les mateixes tasques que aquelles que haguessin pogut derivar d'una denúncia.
S'ha de tenir present que la denúncia del ciutadà constitueix un sistema de participació i col·laboració particular en l'exercici de les funcions administratives, i el Síndic no entén que el denunciant estigui rebent una prestació que l'afecti de manera particular, sinó que la intervenció administrativa derivada de la denúncia té el seu fonament en l'exercici de les competències municipals per protegir l'interès públic i, en tot cas, pot generar, en alguns supòsits, una taxa al denunciat.
D'acord amb tot això, el Síndic considera que no és procedent vincular la denúncia formulada per un ciutadà a la imposició d'una taxa. En aquest sentit, suggereix a l'Ajuntament de Calafell que revisi d'ofici la decisió presa d'imposar la taxa en qüestió a les persones que formulen denúncia, i a l'Ajuntament de Sitges que adopti les mesures oportunes per revisar les decisions preses relatives a vincular la denúncia que formuli un ciutadà a la imposició d'una taxa.