La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la zonificació de les escoles bressol municipals.
Exposa que viu al districte de Sant Andreu però just al límit del districte de Sant Martí, de manera que les escoles bressol més properes al seu domicili són les d'aquest segon districte. Malgrat aquesta proximitat geogràfica, però, no hi pot accedir atès que el criteri que s'adopta és el de districte.
El Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics, i el Decret 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regulen el primer cicle de l'educació infantil i els requisits dels centres, atorguen als ajuntaments que hagin assumit la competència en matèria d'admissió d'alumnat del primer cicle d'educació infantil discrecionalitat per establir els criteris que ordenen aquest procés i la configuració de les àrees d'influència dels centres.
La definició del districte com a base a partir de la qual configurar les àrees d'influència de les escoles bressol municipals, doncs, no suposa cap actuació irregular per part de l'Administració local. Tampoc no és una irregularitat que, malgrat la proximitat geogràfica que la persona interessada té amb una escola bressol, no hi tingui opció d'accés perquè forma part d'un districte veí, i el seu domicili queda fora de l'àrea d'influència de l'escola. El síndic entén, alhora, que la persona interessada, tot i viure al límit del districte de Sant Andreu, té escoles bressol amb una certa proximitat geogràfica al seu domicili.
Amb tot, el Síndic ha insistit sobre la conveniència de garantir que les diferents zones ofereixin oportunitats similars d'accés a l'educació infantil de primer cicle, de manera que el lloc de residència no sigui un factor de desigualtat educativa. Fins al darrer procés d'admissió d'alumnat, hi havia districtes clarament infradotats en funció de la demanda existent respecte d'altres.
Les dades aportades per l'Ajuntament de Barcelona, però, constaten que aquestes desigualtats s'han reduït substancialment. La posada en marxa de nombroses escoles bressol noves a la ciutat, que inicien la seva activitat el proper curs 2011/2012, ha afavorit que hi hagi menys desequilibris entre els nivells de demanda i oferta per districte que al curs 2007/2008.
Dit això, el Síndic constata que, si bé ha augmentat substancialment l'oferta d'escoles bressol públiques, també ho ha fet la demanda. Això ha provocat que els nivells de cobertura del sector públic hagi decrescut, del 73,1% al 57,2%. El Síndic demana, doncs, a l'Ajuntament de Barcelona que continuï vetllant per promoure l'escolarització pública a la ciutat, atès, a més, que es tracta d'un sector educatiu clau per combatre les desigualtats socials d'accés a l'educació infantil de primer cicle.
Fet aquest suggeriment, el Síndic dóna per tancades les seves actuacions en aquest assumpte.