Els pares de dos alumnes de primària del centre d'educació infantil i primària Marià Galí i Guix, de Terrassa, mostren la seva disconformitat per la sanció als seus fills de prohibició de l'assistència a colònies.
Les famílies exposen el desacord amb aquestes sancions, atès que consideren que no estan justificades.
En aquest sentit, en el cas de l'alumna sancionada, la família considera que l'aplicació de la sanció és conseqüència de les queixes adreçades per la família al centre mitjançant un escrit de 6 de maig, on es recull el resum d'una reunió de famílies d'alumnes del centre.
Segons aquesta família, la seva filla va ser agredida en diverses ocasions per un company de classe. Davant la seva queixa a la tutora i a la direcció, diuen que des del centre es va treure importància als incidents i no es va dir a terme cap actuació.
La família també relata un tracte discriminatori respecte a la seva filla, amb càstigs que consideren mancats de justificació, motivats per les seves queixes. Afegeixen que al llarg del curs mai van ser informats dels actes d'incorrecció que descriu el centre per no autoritzar l'assistència de l'alumna a colònies, ni tampoc consta cap nota a l'agenda de l'alumna en aquest sentit.
Expliquen també que han presentat un escrit a la Inspecció d'Educació en relació amb tot el que s'ha exposat, però que no han rebut cap resposta escrita.
Un cop estudiat l'informe tramès pel Departament d'Educació, el Síndic assenyala que valora positivament les actuacions dutes a terme tant des del centre com des de la Inspecció educativa per fer front a les dificultats detectades en els cursos de tercer i sisè de primària d'aquest centre el curs passat.
Això no obstant, el Síndic també vol fer algunes consideracions respecte de la decisió de prohibir l'assistència a les colònies de final de curs dels dos alumnes, sense entrar a valorar-ne l'oportunitat, però sí el seu procediment d'aplicació.
Així, el Síndic recorda que la prohibició d'anar de colònies ("la suspensió del dret a participar en activitats extraescolars o complementàries del centre") s'encabeix dins el grup de mesures correctores o sancions que es poden aplicar davant la comissió per part dels alumnes d'actes contraris a la convivència o greument perjudicials per la convivència, segons recull el Decret 279/2006, de 4 de juliol, sobre drets i deures de l'alumnat i regulació de la convivència als centres educatius.
En aquest cas, aquests dos alumnes van ser privats del dret a assistir a les colònies de final de curs per l'acumulació de faltes o conductes contràries a la convivència, segons es feia constar en l'escrit que es va adreçar a les famílies.
Aquest tipus de conducta ve tipificat pel Decret regulador dels drets i deures de l'alumnat com una conducta greument perjudicial per la convivència (article 38 h): "la reiterada i sistemàtica comissió de conductes contràries a les normes de convivència en el centre", i, com a tal, només pot ser objecte de sanció amb la instrucció prèvia d'un expedient disciplinari (article 41 del Decret 279/2006).
En aquest sentit, el fet que segons s'indica el centre sempre ha treballat la mediació no exclou que en el moment en què s'opta per l'aplicació de sancions, decisió aquesta que el Síndic no discuteix, la seva aplicació s'ha d'ajustar estrictament a allò que estableix el Decret citat i, per tant, havia d'acordar-se l'obertura d'un expedient disciplinari en què l'alumnat pogués fer al·legacions, i que es resolgués mitjançant una resolució que pogués ser objecte de recurs, amb la intervenció, si esqueia, de la Inspecció.
D'altra banda, l'òrgan que pren la decisió, l'equip de mestres, no té la competència per resoldre la sanció de conductes greument perjudicials per la convivència en el centre, ja que aquesta competència la té atribuïda la direcció del centre (article 45 del Decret 279/2006, de 4 de juliol).
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Educació el següent:
En primer lloc, que es donin instruccions al centre en el sentit d'ajustar l'aplicació de mesures correctores i sancions a allò que estableix el Decret 279/2006, de 4 de juliol, i que s'acordi l'obertura d'expedients disciplinaris en els supòsits que se sancionin conductes greument perjudicials per a la convivència.
En segon lloc, que es donin instruccions a la Inspecció perquè, en aplicació de l'article 3 del Decret 279/2006, de 4 de juliol, vetlli perquè l'aplicació de sancions en el futur per part del centre s'ajusti a allò que estableix la normativa reguladora dels drets i deures de l'alumnat.
I en tercer lloc, que es declari la nul·litat de la sanció imposada als alumnes, a l'empara del que estableix l'article 62 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, atès que es va dictar prescindint del procediment establert a la normativa i per un òrgan, l'equip de mestres, que no era el competent per sancionar conductes greus.