La promotora es queixa de la presumpta impossibilitat d'accedir al servei de menjador a l'escola bressol Somriures de Terrassa. La persona interessada exposa que l’escola en qüestió ofereix un servei de menjador, però que no tots els alumnes hi poden accedir. Denuncia que ha presentat reclamacions a diferents organismes, ja que compleix tots els requisits previstos, però cap organisme li soluciona el problema.
El Síndic agraeix la qualitat de l'informe municipal tramès i la rapidesa en la resposta. Dit això, i en vista del que s’hi exposa, el Síndic fa les consideracions següents: Ha fet saber a la persona interessada que la provisió del servei de menjador als centres escolars no és obligatòria. Una família, doncs, no pot exigir que a l'escola hi hagi menjador escolar, ni tan sols quan l'escola (com passa amb les llars d'infants) és percebuda per aquesta família com un recurs de conciliació de la vida laboral i familiar. Dit això, i precisament arran d'aquesta demanda social, el Síndic també entén que la qualitat de l'oferta escolar passa per disposar de menjador.
Amb la voluntat d'oferir un servei de qualitat, i atesa aquesta manca d'obligatorietat de disposar de menjador, l'Ajuntament de Terrassa ha pres la decisió de limitar el nombre de places de menjador. A l'informe queda clar que aquesta decisió respon a la voluntat que cada infant pugui tenir el seu espai propi a l'hora de la migdiada i pugui tenir la dotació de professionals necessària per garantir una atenció adequada. Tot i que l'accés al servei de menjador no és universal, hi ha una sèrie de criteris d'accés que intenten garantir la racionalitat. La prioritat que tenen les famílies els progenitors de les quals treballen així ho demostra.
Malgrat que el servei de menjador no sigui obligatori, el Síndic manifesta que, en el moment en què un centre escolar proveeix voluntàriament un servei, aquest ha de ser d'accés universal per als alumnes del centre que en vulguin fer ús, encara que estigui programat en horari no lectiu. És a dir, que el Síndic considera que no és desitjable oferir un servei que no poden aprofitar tot els alumnes que han accedit al centre, perquè això genera una situació de greuge entre les famílies.
Fetes aquestes consideracions, doncs, el Síndic suggereix la possibilitat d’ampliar l'accés al servei de menjador a tots els alumnes que ho sol·licitin. Com que aquesta mesura requereix una reorganització considerable dels recursos professionals i infraestructurals, s'entén que no sigui viable de cara al proper curs escolar. Per poder oferir les màximes garanties de qualitat, doncs, el Síndic suggereix que l'aplicació d'aquesta mesura es faci efectiva el curs 2009-2010.
En l'escrit municipal de resposta, l’Ajuntament esmenta que en el moment de la preinscripció de l'alumnat per al curs 2009/2010 s'informarà els pares i les mares de les places de menjador disponibles i del procediment per establir l'ordre de prelació. Tot i que el Síndic valora positivament aquesta iniciativa, també considera que les famílies, en el moment de formalitzar la matrícula, haurien de conèixer les condicions amb què accedeixen al servei, la qual cosa significa saber si podran fer ús o no del servei de menjador (encara que posteriorment, per baixes al servei, hi pugui haver noves incorporacions al menjador). D'aquesta manera, les famílies podran decidir si opten per matricular els seus fills o filles a una escola bressol municipal o si prefereixen optar per un altre servei amb un horari d'atenció que incorpori el temps del migdia.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix que s’incorporin els canvis en el procés de preinscripció i matrícula necessaris per tal de proporcionar a les famílies informació sobre les seves possibilitats de fer ús o no del servei de menjador escolar.