Atès que la persona interessada manifesta no haver rebut resposta a cap dels seus escrits, el Síndic fa arribar les consideracions següents a l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat:
L'article 69.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, estableix que les corporacions locals han de facilitar informació sobre la seva activitat. Aquest precepte es complementa amb l'article 70.3 que assenyala que tots els ciutadans tenen dret a obtenir còpies i certificacions acreditatives dels acords de les corporacions locals, i també a consultar els arxius i registres en els termes que disposi la legislació de desenvolupament de l'article 105. b) de la Constitució.
En desenvolupament d'aquesta previsió cal remetre's a l'article 37 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, en el qual es fixen els límits de l'exercici del dret d'informació:
- L'article 37.1 estableix el dret d'accés als registres i documents, sempre que formin part d'un expedient que correspongui a un procediment ja clos en el moment de formular-se la sol·licitud. Tot i això, els documents que continguin dades relatives a la intimitat de les persones està reservat en exclusiva a aquestes persones. I l'accés a documents de dades de caràcter nominatiu només pot ser exercit pels titulars i per les persones que acreditin un interès legítim i directe.
- L'article 37.7 estableix que el dret d'accés ha de ser exercit pels particulars de manera que no es vegi afectada l'eficàcia del funcionament dels serveis públics, per la qual cosa cal formular una petició individualitzada dels documents que es vulguin consultar, sense que sigui possible formular una sol·licitud genèrica sobre una matèria.
Si la sol·licitud cursada comporta que els serveis administratius municipals hagin d'elaborar la informació per donar resposta a la sol·licitud, es pot dir que la sol·licitud no es pot entendre conforme a dret, atès que no hi ha cap norma legal o reglamentària que imposi l'obligació d'elaboració d'informes a partir de dades existents en els arxius.
Finalment, el Síndic recorda a l'Ajuntament que, amb independència del sentit favorable o desfavorable que doni a les sol·licituds d'informació cursades per la persona interessada, cal que li ho faci saber expressament. L'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que les administracions estan obligades a dictar una resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la siguin els que siguin la forma i el mitjà d'iniciació.
L'obligació de donar resposta a les sol·licituds que els ciutadans i ciutadanes adrecen a l'Administració forma part del dret a una bona administració, reconegut a l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i regulat a l'article 22 de la Llei 26/2010, que inclou el dret a obtenir una resolució expressa i que sigui notificada dins del termini legalment establert
També l'article 42 de la Llei 30/1992 estableix que el termini màxim per notificar la resolució expressa és de tres mesos a comptar de la data en què la sol·licitud ha tingut entrada al registre de l'òrgan competent per tramitar-la.
Amb aquest recordatori de deures legals, el Síndic dóna per tancades aquestes actuacions.