D'acord amb el que exposa el Departament d'Educació i després d'estudiar amb deteniment el cas, no s'aprecia que s'hagi produït cap actuació irregular per part d'aquest departament, atès que l'Administració educativa ha seguit les previsions recollides en el Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics, i en la normativa que el desplega.
En aquest sentit, el Síndic recorda que la Resolució EDU/107/2010, de 27 de gener, per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres educatius per al curs 2010/2011 en els ensenyaments sufragats amb fons públics d'educació infantil, d'educació primària, d'educació secundària obligatòria, de batxillerat, de formació professional, de programes de qualificació professional inicial (PQPI) realitzats pel Departament d'Educació, artístics, esportius, d'idiomes o d'educació d'adults, en l'article 6.6 estableix que "en el primer curs del segon cicle d'educació infantil (...), si no pot atendre cap de les peticions del/de la sol·licitant, la comissió d'escolarització li ofereix una plaça escolar en un altre centre. En el cas que el/la sol·licitant, un cop informat/ada, no estigui d'acord amb la plaça oferta, pot demanar a la presidència de la comissió d'escolarització una altra plaça d'entre les vacants existents.".
Precisament, segons la informació aportada pel Departament d'Educació, les escoles sol·licitades tenen cobertes totes les places, i davant d'aquesta situació, l'Administració ha complert amb l'obligació de garantir una plaça a qualsevol dels altres centres amb vacants. D'acord amb la tria formulada per la persona interessada, el Departament d'Educació va assignar plaça al Col·legi Santa Rosa de Lima, també concertat com la resta de centres seleccionats en el procés de preinscripció.
El Síndic comparteix amb la persona interessada la conveniència de respectar les sol·licituds formulades pels progenitors. Això és possible, però, sempre que hi hagi places disponibles que ho permetin, que no és el cas objecte de queixa. Aquesta és la forma que se segueix per respectar la llibertat d'elecció d'escola: s'escull escola en la preinscripció i, si aquesta té més demanda que oferta, es dóna la possibilitat als progenitors a escollir entre les escoles amb vacants.
L'ampliació de ràtios, que seria l'única via perquè el fill de la persona interessada pogués ser inscrit a l'escola sol·licitada, només es fa en circumstàncies molt excepcionals, que no es desprenen necessàriament dels fets relatats en l'escrit de la persona interessada. L'aplicació o no d'aquestes mesures excepcionals és potestat de l'Administració, a més, i el Síndic considera que no s'han d'aplicar mentre hi hagi llocs escolars vacants en altres centres.
Fetes aquestes consideracions, però, el Síndic també considera que, tal com recull la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, en l'article 44, correspon al Departament d'Educació aprovar la programació de l'oferta educativa: "La programació de l'oferta educativa té per objecte establir, amb caràcter territorial, les necessitats d'escolarització que ha de satisfer el Servei d'Educació de Catalunya per a garantir el dret a l'educació de tothom, harmonitzant-ho amb els drets individuals dels alumnes i de les mares, els pares o els tutors." La programació de l'oferta, doncs, ha de respondre a les necessitats d'escolarització existents.
El Síndic creu que una programació de l'oferta adequada ha de garantir que, especialment en municipis com Manresa, amb una oferta prou gran de centres ben distribuïts pel territori, tot alumne pugui optar a una plaça de proximitat (encara que sigui a un centre no escollit en el procés de preinscripció). Aquesta institució considera com a plaça de proximitat aquella en què la persona interessada pot accedir a peu.
Així mateix, una planificació educativa adequada ha de promoure que les diferents àrees territorials de proximitat comptin amb una oferta de places que pugui absorbir el conjunt de la demanda escolar resident a la mateixa zona. Si l'oferta de places de cada zona no està proporcionada al nombre d'infants que hi resideix, o bé convé modificar l'oferta o bé convé modificar la zonificació.
Aparentment, en el cas objecte de queixa, el Departament d'Educació ha assignat plaça escolar a l'esmentat alumne a un centre ubicat a tres quilòmetres del seu domicili, fora de la seva zona de proximitat. Podríem dir, doncs, pels arguments exposats anteriorment, que, per distància geogràfica al domicili i per ubicació de la plaça assignada en el mapa de zones, el Departament d'Educació no ha pogut oferir una plaça de proximitat a la persona interessada, i que aquesta circumstància, si bé no es deriva d'una mala aplicació de la normativa d'admissió d'alumnat, representa una anomalia que potser s'explica per un dèficit de planificació escolar (per desajustos entre oferta de places i demanda que resideix en les diferents zones).
Segons s'exposa en l'informe, l'Oficina Municipal d'Escolarització ha informat la persona interessada sobre les vacants que s'han produït en el municipi com a conseqüència del resultat del procés de matriculació escolar a fi de poder optar a vacants en centres més propers al seu domicili.
En aquest sentit, d'acord amb els arguments exposats, i per corregir l'anomalia detectada, el Síndic suggereix que, si la família ho considera encara oportú, el Departament d'Educació garanteixi en el futur el canvi de centre a l'alumne en qüestió en el moment en què un dels centres més propers al seu domicili tingui una plaça vacant.