El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'aprovació inicial del canvi de sistema urbanístic de la modalitat de reparcel·lació per cooperació al sistema d'actuació de reparcel·lació per concertació per a l'execució del Pla parcial Riera Seca per raó de suposades irregularitats en el conveni urbanístic. Concretament, exposa el seu desacord amb els pactes cinquè i setè del conveni.
Exposa que per a la modificació del sistema d'actuació va signar-se un conveni urbanístic amb la representació legal d'una societat i dues persones físiques més. Manifesta que les disposicions establertes en els pactes cinquè i setè del conveni signat i sobre la base del qual l'entitat administrativa de cooperació assumeix el protagonisme en l'execució urbanística del sector comporta un grau d'incertesa tal que invalida el canvi de sistema d'actuació i fins i tot el projecte de reparcel·lació.
D'una banda, exposa que de conformitat amb el pacte cinquè, la partida pressupostària corresponent a les instal·lacions elèctriques de la zona no està determinada i l'import és prou important perquè no pugui ser assumit pels propietaris del sòl. Aquest fet, segons el promotor, faria inviable econòmicament el projecte de reparcel·lació. Considera, a més, necessària aquesta previsió econòmica perquè el projecte de reparcel·lació s'adeqüi a la legalitat.
Pel que fa al pacte setè, considera que actua en perjudici dels propietaris del sòl, ja que ocasiona més càrregues de les establertes legalment, a més de vulnerar les previsions sobre valoracions del sòl.
Exposa que la resposta de l'Ajuntament d'Anglès a les al·legacions que va presentar no està motivada ni dóna resposta a la totalitat de les qüestions plantejades. Pel que fa al pacte setè, el promotor de la queixa manifesta que qualsevol augment de cost per als propietaris només serà suportat pels propietaris adherits a la Junta, no la resta, fet que no és conforme a la legislació urbanística.
Atès que l'Administració actua en exercici d'una potestat pública, els convenis urbanístics estan subjectes a uns límits genèrics que han de respectar-se: interès públic, l'ordenament jurídic i els principis de bona administració. Consegüentment, esdevindran nuls els contractes o pactes que infringeixin alguna norma de caràcter imperatiu o que no puguin trobar una justificació en l'interès públic.
El conveni ha de respectar, per tant, el mateix equilibri d'interessos establerts per la llei per als actes unilaterals. Les parts poden pactar una forma diferent de complir una obligació legal, però no es pot fer més onerosa per al particular una relació jurídica pública o exigir contraprestacions per un acte que l'Administració està obligada a dictar.
En relació amb el contingut del pacte setè del conveni signat referent a la participació de l'Ajuntament en les despeses d'urbanització per raó de la titularitat de parcel·les corresponents a l'aprofitament mitjà, atès que el projecte de reparcel·lació va aprovar-se inicialment en el decurs de l'any 2006 i en aplicació de la disposició transitòria primera del Decret llei 1/2007, de 16 d'octubre, de mesures urgents en matèria urbanística, el Síndic esmenta la regulació específica que li és d'aplicació sobre la base de l'article 46 del Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, que aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme de Catalunya (en endavant TRLUC).
La participació de l'Administració en les despeses d'urbanització, segons la normativa que li és aplicable, té el seu fonament en l'obligació dels titulars del sòl d'assumir els costos de la transformació urbanística en proporció als drets aportats, sobre la base del principi d'equisdistribució de les càrregues i beneficis, principi que fonamenta i legitima el sistema d'actuació per reparcel·lació.
En aquest sentit, l'article 7 del TRLUC estableix que es reconeix i es garanteix, en el si de cadascun dels àmbits d'actuació urbanística, el principi de repartiment equitatiu entre totes les persones propietàries afectades, en proporció de les seves aportacions, dels beneficis i les càrregues derivats del planejament urbanístic.
D'acord amb el que s'ha exposat, el cost d'urbanització que ha de suportar l'Administració queda determinat en el compte de liquidació i és proporcional als drets que li corresponen en la comunitat reparcel·latòria. Si els pactes econòmics establerts en el conveni a l'arbitri de les parts comporten un cost de les despeses d'urbanització que han de suportar els propietaris del sòl més elevat que les despeses que estan establertes de forma legal, de manera que es produeixi un trencament del principi d'equilibri entre les càrregues i els beneficis derivats de la transformació urbanística, el pacte setè no és ajustat a dret.
Per aquest motiu, caldria introduir les modificacions pertinents en el pacte setè a fi que s'adeqüi a les prescripcions legals pel que fa a l'assumpció de càrregues urbanístiques i no comporti un perjudici per als propietaris del sòl derivat d'una assumpció de càrregues més enllà que les establertes legalment.
D'acord amb el s'ha exposat, el Síndic suggereix a l'Ajuntament d'Anglès que adeqüi el pacte setè del conveni urbanístic signat a les prescripcions legals establertes i que li són aplicables en relació amb l'assumpció de les càrregues d'urbanització per part de l'Administració i dels propietaris del sòl.