El promotor de la queixa manifesta el seu descontentament amb la manca de resposta a dues instàncies que ha adreçat a l'Ajuntament de Calafell.
En la primera instància, formulada en data 25 de març de 2011, exposava que havia caigut a la via pública com a conseqüència del mal estat d'un tram de carrer del municipi.
I en la segona, de data 9 de febrer de 2012, manifestava el seu descontentament per la manca de resposta del consistori a la primera reclamació.
De la informació tramesa per l'Ajuntament es desprèn que no va ser fins al 21 de maig de 2012 que es va atorgar al promotor un termini de 10 dies per poder esmenar la seva sol·licitud de reclamació de responsabilitat patrimonial, la qual cosa denota una manca absoluta d'activitat per part de l'Ajuntament amb relació a les demandes del promotor fins que el Síndic hi ha intervingut.
Per tant, el Síndic recorda a l'Ajuntament que, d'acord amb l'article 139 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l'article 81 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, els particulars tenen dret a ser indemnitzats per les administracions públiques corresponents de tota lesió que pateixin en qualsevol dels seus béns i drets, tret dels casos de força major o de danys que els ciutadans tinguin el deure jurídic de suportar d'acord amb la llei, sempre que la lesió sigui conseqüència del funcionament normal o anormal dels serveis públics.
Els procediments administratius aprovats i fixats per les normes constitueixen la garantia d'una actuació no arbitrària per part dels poders públics. Així, quan un ciutadà formula davant una administració pública una reclamació per danys i perjudicis, és el procediment administratiu que regula el Reial decret 429/1993, de 26 de novembre, el que permet dilucidar si cal fer efectiva o no la responsabilitat patrimonial.
La tramitació correcta d'aquest procediment garanteix que es puguin investigar els fets i les circumstàncies que han concorregut i, en el seu marc, el ciutadà pot aportar proves a favor seu i contradir l'Administració. En essència, el que es persegueix és esbrinar objectivament els fets per decidir si el ciutadà té dret a ser indemnitzat o no i, així, protegir tant els seus drets com els de l'Administració, que representa l'interès general, sens perjudici de la posterior reclamació en via judicial.
En conseqüència, el Síndic entén que l'Ajuntament ha d'impulsar el procediment en tots els seus tràmits en un termini de sis mesos, d'acord amb el Reial decret 429/1993, de 26 de març, sobre el reglament dels procediments en matèria de responsabilitat patrimonial.