El promotor es queixa amb relació a les actuacions del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) derivades d'una sol·licitud de revisió de grau de disminució.
Per una banda, l'interessat planteja que no se li va notificar correctament la resolució adoptada en data 5 de maig de 2008 sobre aquesta sol·licitud de revisió 'que havia presentat el juny de 2007. Tot i que finalment se li va lliurar una còpia personalment el mes d'abril de 2009, voldria aclarir les circumstàncies en què es va fer la notificació.
Per altra banda, exposa que el 3 d'abril de 2009 va presentar una nova sol·licitud de revisió, acompanyada d'informes mèdics actualitzats que acrediten un empitjorament en el seu estat de salut que requeriria una nova valoració. Tot i que ja ha transcorregut el termini de tres mesos, encara no ha estat citat per al reconeixement ni ha rebut cap altra comunicació.
En resposta a la petició d'informació, el DASC tramet un informe sobre aquest assumpte. De la informació facilitada es desprèn, pel que fa a la resolució de 5 de maig de 2008, que es van realitzar dos intents de notificació de la resolució, en dies diferents, per absència del domicili, i que finalment la notificació no va ser retirada del servei de Correus.
Pel que fa a la sol·licitud posterior de revisió de grau, formulada el mes d'abril de 2009, el Síndic es remet a les consideracions fetes amb anterioritat sobre la problemàtica dels retards en aquests procediments.
Sens perjudici de les mesures a què el DASC fa referència en el seu escrit, resulta imprescindible posar de relleu que les demores excessives que es venen produint en aquests procediments perjudiquen els drets de les persones amb discapacitat, i contravenen el principi de celeritat que ha de regir la tramitació de tots els procediments administratius.
En aquest sentit, el Síndic recorda novament el deure de les administracions públiques de complir en tots els casos els terminis màxims de resolució previstos. Per això, s'imposa el deure a l'Administració d'adoptar les mesures oportunes per remoure els obstacles que impedeixin o retardin l'exercici ple dels drets dels interessats i per eliminar qualsevol anomalia en la tramitació dels procediments.
Per tant, el Síndic insisteix en el fet que l'actuació administrativa s'ha d'adequar a principis d'eficàcia i celeritat, i per això, sempre amb les degudes garanties, cal agilitar tant com sigui possible la instrucció dels procediments, i resoldre'ls en el termini més breu possible; però en tot cas dins del màxim establert reglamentàriament.
Finalment, el Síndic recorda que l'incompliment d'aquests terminis pot comportar l'exigència de responsabilitat per part dels particulars pels perjudicis que se'ls puguin ocasionar com a conseqüència d'aquest incompliment o, amb caràcter més general, del funcionament, normal o anormal, del servei públic.
Per tot això, el Síndic recorda el deure de l'Administració de dictar resolució expressa en tots els procediments administratius, i de fer-ho dins dels terminis màxims establerts. Pel que fa al cas concret plantejat pel promotor de la queixa, suggereix que adoptin les mesures adients per tal d'agilitar la tramitació de la sol'licitud, de manera que es resolgui el procediment en el termini més breu possible.