La promotora de la queixa manifesta el seu desacord amb la negativa del Consell Comarcal del Pallars Sobirà a indemnitzar-la pels danys que en data 20 d'agost de 2009 va ocasionar un camió d'aquesta administració a la marquesina d'entrada a la finca on té el seu habitatge.
D'acord amb la informació facilitada per la persona interessada, en data 29 de setembre de 2009 la companyia asseguradora del Consell Comarcal li va oferir 5.000 euros d'indemnització que ella va acceptar, però atès que la quantitat no va ser pagada en data 13 de novembre, la persona interessada es va tornar a adreçar a l'Administració.
Posteriorment, sembla que va ser convocada a diverses reunions al Consell Comarcal que van desembocar en l'oferta formulada el 6 de maig de 2010 per l'agent de la companyia asseguradora a la interessada de reparar-li la marquesina segons un pressupost de 620 euros, que contrastava amb el que una altra empresa havia elaborat a petició de la persona interessada, per un import de 6.475,35 euros.
La promotora manifesta que des d'aleshores no ha tingut més notícies sobre el pagament de la indemnització, i tampoc li consta que el Consell Comarcal hagi fet cap reclamació a l'asseguradora.
Un cop examinada la informació i la documentació trameses pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà, el Síndic confirma que tot i que aquesta administració va comunicar a l'empresa asseguradora els fets que van motivar la reclamació de responsabilitat patrimonial per part de la persona interessada i tot i que coneix la disconformitat d'aquesta persona amb la solució proposada per la companyia asseguradora, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà no ha tramitat l'expedient de responsabilitat patrimonial de conformitat amb l'article 145 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
Els procediments administratius aprovats i fixats per les normes constitueixen la garantia d'una actuació no arbitrària per part dels poders públics. Així, quan un ciutadà formula davant una administració pública una reclamació per danys i perjudicis, són els procediments administratius que regula el Reial decret 429/1993, de 26 de novembre, els que permeten dilucidar si cal fer efectiva o no la responsabilitat patrimonial.
La tramitació correcta d'aquest procediment garanteix que es puguin investigar els fets i les circumstàncies que han concorregut i, en el seu marc, el ciutadà pot aportar proves a favor seu i contradir l'Administració. En essència, el que es persegueix és esbrinar objectivament els fets per decidir si el ciutadà té dret a ser indemnitzat o no i, així, protegir tant els seus drets com els de l'Administració, que representa l'interès general, sens perjudici de la posterior reclamació en via judicial.
Així, un cop analitzat si s'havia d'admetre o no a tràmit la reclamació de la promotora de la queixa, sens perjudici de facilitar-li un termini per esmenar la reclamació, si escau, el Consell Comarcal hauria d'haver impulsat el procediment en tots els seus tràmits: actes d'instrucció, pràctica de proves, sol·licitud d'informes, audiència a la persona interessada, proposta de resolució i terminació del procediment amb resolució expressa, en un termini de sis mesos.
És per tot això que el Síndic recorda al Consell Comarcal del Pallars Sobirà la necessitat de tramitar i resoldre la reclamació de responsabilitat patrimonial presentada per la persona interessada, d'acord amb el Reial decret 429/1993, de 26 de març, sobre el reglament dels procediments en matèria de responsabilitat patrimonial.