Diversos veïns de Llançà mostren la seva disconformitat amb la perillositat del darrer tram (km 7) de la carretera GI-612 en aquest municipi, ja que té les característiques de travessera urbana.
Els promotors de la queixa indiquen que la carretera té molt volum de trànsit i que els vehicles circulen a velocitat elevada. A més, expliquen que el tram no té voreres, hi ha nombroses entrades a garatges i a finques particulars i no hi ha cap senyal de prohibició d'avançament.
Per tal de reduir els riscos existents, els promotors de la queixa consideren que seria adient col·locar algun element reductor de la velocitat dels vehicles, fer-hi voreres i instal·lar-hi enllumenat.
Finalment, els promotors de la queixa diuen que en data 3 de setembre de 2008 el Servei Territorial de Carreteres a Girona va comunicar a l'Ajuntament de Llançà la impossibilitat d'instal·lar elements reductors de velocitat, tot i que segons exposen la situació de perill per a la seguretat viària es manté.
L'aleshores Departament de Política Territorial i Obres Públiques (en endavant DPTOP) va informar el Síndic que en el tram esmentat hi havia una accidentalitat molt reduïda i que, per tant, calia valorar negativament la petició dels veïns d'instal·lar elements addicionals de seguretat al voltant del quilòmetre 7 de la carretera en qüestió.
Així mateix, el DPTOP va dir que entre el pk 6+890 i el pk 7+180 no hi havia enllumenat públic ni estaven pavimentades les voreres davant de totes les edificacions, i que aquestes actuacions -com també altres relatives a la urbanització, l'enjardinament o la col·locació de mobiliari urbà- correspon fer-les als ajuntaments.
Per la seva banda, l'Ajuntament de Llançà, en data 13 de desembre de 2010, va trametre un informe, segons el qual uns 3,3 quilòmetres de la carretera discorren per sòl urbà i "només disposen de vorera i d'enllumenat des del km 7,2 fins al km 8, corresponents a l'avinguda Europa. La resta del tram, és a dir, 2,5 km, no té enllumenat ni voreres".
Així mateix, el consistori diu que la solució de les mancances existents "passaria per la realització d'un projecte d'urbanització de tot el tram de la GI-612, des de la capella del Port fins al límit de terme, la qual cosa suposaria un pressupost estimatiu d'uns 3.500.000,00 euros pel cap baix, ja que s'haurien de fer murs, desmunts importants en roca, soterrament de serveis, pavimentació i enllumenat".
Finalment, la corporació local indica que "s'han mantingut converses amb el servei de carreteres sobre la problemàtica i sobre la redacció d'un projecte global per dur a terme la urbanització de la carretera GI-612".
Per aquests motius, i d'acord amb l'obligació municipal de mantenir les vies públiques en bon estat i, especialment, en condicions de neteja, seguretat i salut, el Síndic suggereix al consistori que valori la possibilitat d'adoptar mesures provisionals que puguin minimitzar les mancances existents fins al moment en què es decideixi l'aprovació i l'execució del projecte d'urbanització esmentat, ja que es tracta d'un tram classificat com a sòl urbà.
En aquest sentit, també comunica que ha indicat als promotors de la queixa que la llei habilita l'Administració local a exigir als veïns afectats la seva contribució a les despeses que comportin les actuacions de reurbanització.
Amb aquest suggeriment, es finalitzen les actuacions.