La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat per no haver estat admesa ni a l'Institut Baix Camp de Reus ni a l'Institut Cal·lipolis de Tarragona per cursar el cicle formatiu de grau mitjà en sanitat, cures d'auxiliar d'infermeria.
Segons sembla, aquesta alumna no va ser admesa en cap de les opcions, i la seva família lamenta la manca de places, tal com ja va fer la persona interessada de la queixa Q-02911/2010.
De l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, es constata que l'institut Cal·lípolis i l'institut Pont del Diable, de la ciutat de Tarragona, van admetre a aquests estudis un total de 162 alumnes, 101 i 61 alumnes respectivament, en el passat procés d'admissió corresponent al curs 2010/2011. Tot i que respecte al curs 2008/2009 la ciutat ha incrementat en 60 places l'oferta, també es constata que un total de 197 alumnes que van sol·licitar fer aquests estudis el curs 2010/2011 no hi van poder accedir per manca de places. Això significa que l'oferta existent va donar resposta a menys del 50% de la demanda.
En aquest informe, el Departament d'Ensenyament exposa que les places ofertes responen a les necessitats de la demanda empresarial de la zona, d'acord amb l'estudi que es fa d'inserció laboral i de les demandes de les empreses.
En aquest sentit, el Síndic recorda al Departament d'Ensenyament la importància de buscar una certa correspondència entre oferta i demanda de formació professional, però també de garantir el dret a l'educació com a principi superior, independentment de la trajectòria d'inserció laboral que posteriorment se'n derivi.
Aparentment, les dades aportades en el marc d'aquesta queixa semblen demostrar que el compromís de posar la formació professional de grau mitjà a l'abast de tothom no s'està acomplint plenament.
Val a dir, alhora, que la importància de garantir l'accés a la formació professional de grau mitjà al nostre país s'ubica en un sistema educatiu amb una elevada prevalença de l'abandonament educatiu prematur, amb proporcions que doblen la mitjana dels països de la Unió Europea, amb importants desigualtats existents entre grups socials pel que fa als nivells de permanència al sistema educatiu en edats d'escolarització no obligatòria. En aquest context socioeducatiu, convé recordar que la formació professional, des del moment que conforma l'itinerari formatiu preferent entre els grups socials desfavorits, més orientats cap a la inserció laboral i cap a trajectòries formatives professionalitzadores, representa un sector educatiu estratègic a l'hora de combatre l'abandonament escolar prematur i els efectes de la desigualtat social en l'accés als ensenyaments postobligatoris.
La importància de la formació professional contrasta, però, amb el fet que aquesta oferta encara avui és quantitativament deficient a Catalunya en termes comparatius a d'altres països europeus.
Aquests dèficits d'oferta s'han detectat des del Síndic de Greuges per mitjà de les queixes rebudes per manca de places de determinats cicles formatius de grau mitjà i superior. Si bé l'oferta de formació professional en un determinat territori s'ha de planificar, i així ho fa el Departament d'Ensenyament, en funció de les necessitats del mercat de treball, i si bé això pot generar desequilibris entre oferta i demanda, les dades de sol·licituds no satisfetes i de places vacants aportades pel departament corresponents al curs 2009/2010 en el marc d'aquests expedients de queixa indiquen que la provisió de places va deixar a més de 5.000 joves sense accedir a l'oferta que responia als seus interessos professionals, i a més de 1.000 joves, com a mínim, sense opcions d'accés al sistema de formació professional (encara que fos a altres cicles formatius no desitjats, per l'existència de més sol·licituds no satisfetes que vacants).
Malgrat que Catalunya estigui ben posicionada pel que fa a l'accés a la formació professional respecte al conjunt de l'Estat espanyol, el dèficit de demanda no coberta persisteix, i el sistema de formació professional actual no dóna oportunitats d'accés encara al conjunt de joves que ho sol·licita, dèficits que al seu torn resulten perjudicials a l'hora d'exercir el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats.
En el marc d'aquest expedient de queixa, el Departament d'Ensenyament assenyala que, tenint en compte el nombre de sol·licituds d'inscripció en els centres de la zona de Tarragona i el nombre de matriculacions efectives, cal fer un estudi acurat i una anàlisi de la qüestió a escala global de zona i el territori per tal de disposar de les dades reals en el si de la Comissió Territorial de Formació Professional i disposar dels elements precisos per prendre decisions futures.
En aquest sentit, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que endegui aquest estudi, i que desenvolupi les mesures que corresponguin de cara a garantir que la zona de Tarragona tingui una oferta de formació professional de grau mitjà en cures auxiliar d'infermeria que doni una resposta superior a la demanda existent, d'acord amb el caràcter universal de la formació professional de grau mitjà i amb el dret a l'educació de les persones.
Al mateix temps, i pel que fa a l'oferta de formació professional a Catalunya, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que intensifiqui l'esforç per al desenvolupament de la formació professional al nostre país.