Una veïna de l’Hospitalet de Llobregat demana la intervenció del Síndic per suposada manca d’actuació suficient de l’Ajuntament davant les queixes que ha formulat per les molèsties que ocasiona l’activitat del poliesportiu municipal de Santa Eulàlia que confronta amb el seu habitatge.
La interessada relata que des de fa més de 4 anys que suporta la contaminació acústica provocada per l’activitat que es realitza tant a l’interior, com a l’exterior del local.
També la promotora acompanya una còpia dels diferents escrits que tant ella, com altres veïns, ha dirigit a aquest Ajuntament donant compte de les molèsties i demanant solucions. Informa, però, que les respostes municipals anunciant la instal·lació d’elements correctors i la minoració de les molèsties, no han estat efectives.
La informació municipal rebuda consisteix en una parca nota de l’assessor tècnic de l’Àrea de Governació, en la qual es diu: “...des dels departaments s’ha fet un seguiment del calendari de les activitats i una modificació d’alguns dels seus horaris i s’han dut a terme reformes a les finestres per aïllar millor l’equipament, en aquest sentit no hem rebut cap incidència més d’aquesta ciutadana.”
El Síndic manifesta que aquesta succinta resposta arriba un any i mig desprès d’haver estat demanada en l’escrit de 23 de juliol de 2007. Per tant, recorda que l’article 3 de l’esmentada Llei 14/1984, de 20 de març del Síndic de Greuges, obliga a les administracions a col·laborar amb caràcter preferent i urgent amb aquesta institució. Així palesa que no ha estat aquest el cas, ja que a més del retard injustificat i extemporani de la resposta, aquesta no contesta els extrems demanats, ni aporta cap informació rellevant que permeti fixar un determini, per la qual cosa el Síndic no pot complir de formar eficaç amb el mandat estatutari i del Parlament de Catalunya de defensar els drets dels ciutadans davant les possibles actuacions irregulars de les administracions públiques catalanes.
A continuació, recorda la informació demanada, per tal que la puguin comparar amb la que desprès d’un any i mig ha estat facilitada per aquest Ajuntament:
- Titularitat del local i l’activitat i condicions pel seu exercici, especialment les que fan referència a l’aïllament acústic i aquelles altres que vinguin determinades per la normativa en matèria d’intervenció integral de l’administració ambiental.
- Còpia de les actes de comprovació per la seva posta en marxa i mesures correctores a aplicar. Especialment mesures d’aïllament acústic i en quines condicions.
- Còpia de les actes d’inspecció cas que s’hagin realitzat d’ofici o a demanda dels veïns, amb els mesuraments sonomètrics.
- Actuacions que pensen dur a terme, si s’escauen, per corregir les deficiències.
- Còpia de l’Ordenança municipal reguladora de sorolls i vibracions, cas que en disposin.
- Qualsevol altre comentari que considerin del seu interès amb relació a aquest assumpte.
Hores d’ara, el Síndic ha de pensar que aquest Ajuntament no disposa de dades objectives sobre les condicions d’aïllament acústic de l’equipament esportiu municipal i si compleixen amb aquelles que deuria preveure el projecte constructiu, ni de dades objectives sobre el motiu de queixa que de forma permanent fa la promotora des de fa gairebé sis anys, de si l’activitat compleix amb els valors màxims d’immissió acústica fixats per la normativa en aquesta matèria, de si la queixa de la promotora està justificada i en conseqüència de si cal o no realitzar mesures correctores. El que sembla comprovat, és que aquest Ajuntament no està sent prou diligent, en l’atenció de les reclamacions fetes per la promotora ni en l’atenció demanada pel Síndic de Greuges.
Contràriament, la interessada no ha deixat de enviar informació periòdica sobre aquest assumpte, informació que inclou còpia d’una resposta escrita donada pel tinent d’Alcalde d’esports a la portaveu del Grup Municipal de CiU, datada el 26 de març de 2007 i que inclou informació sobre les condicions de comportament acústic del pavelló, actuacions fetes i pendents d’executar, i que s’ignora si han estat executades amb l’èxit perseguit.
D’altra banda, el Síndic indica que el fet de que no hagin “rebut cap incidència més d’aquesta ciutadana”, significa només això i no que el problema s’hagi solucionat. Les reclamacions i intercanvis d’escrits entre aquest Ajuntament i la promotora han estat continus des de fa més de 5 anys i la institució ha continuat rebent dades i queixes de la interessada un cop demanada la intervenció del Síndic i abandonada, per decepció i desesperança, la via de reclamació directa a aquest Ajuntament.
Per tant, el Síndic recorda que les instal·lacions municipals se subjecten a les mateixes condicions i requisits per l’exercici de la seva activitat que qualsevol altra, ja sigui privada o pública i que el corresponent expedient administratiu d’aprovació, adjudicació i posta en marxa, constitueix la garantia de que l’activitat es du a terme amb sujecció al principi de legalitat.
Per això, el Síndic reitera la informació demanada i recorda l’obligació de realitzar els mesuraments sonomètrics que calguin per tal d’avaluar les queixes per contaminació sonora fetes per la promotora i si s’escauen, l’execució de les mesures correctores que ajustin els valors d’immissió als tolerats.