Resolució
Q-03086/2010 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Barcelona davant la denúncia per unes obres realitzades a un habitatge.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 08/07/2010
Data de l'últim moviment 05/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona

Plantejament

El promotor es queixa de la manca d'actuació de l'Ajuntament de Barcelona davant la denúncia per unes obres realitzades a un habitatge del carrer Bruc.

Aquestes obres consisteixen en el tancament de la terrassa i la instal·lació de dos aparells d'aire condicionat a la façana interior. Ja que aquestes actuacions contravenen l'Ordenança de rehabilitació i millora de l'Eixample i l'Ordenança dels usos del paisatge urbà, van ser denunciades el 21 d'octubre de 2008 per la persona interessada davant del Districte de l'Eixample. 

Atès que al promotor no li consta que els serveis tècnics del Districte hagin fet cap actuació, tot i el temps transcorregut, adreça la seva queixa al Síndic.

Contingut

L'informe emès pel Departament de Llicències i Inspecció del Districte de l'Eixample comunica que es va constatar arran de la denúncia presentada el 21 d'octubre de 2008 que s'havien fet unes obres il·legals i il·legalitzables en aquest habitatge i es va "generar", segons es diu en l'escrit tramés, una ordre de retirada que no va ser notificada. Sembla desprendre's d'aquest informe que a hores d'ara, tot i que tampoc no es concreten dates, es considera oportú generar una altra ordre.

Davant d'aquesta informació, en primer lloc, el Síndic remarca la poca concreció i la vaguetat en l'explicació que es conté en l'informe municipal tramès en resposta a la sol·licitud amb relació a les actuacions de l'Ajuntament fetes fins ara. Tanmateix, el relat d'aquestes actuacions és suficient per deduir que hi ha hagut una manca de diligència per part del consistori en l'exercici de les seves potestats en matèria de disciplina urbanística. Tot i això, l'esment a les properes actuacions de l'Ajuntament no és gaire més explícit, la qual cosa fa témer que no es posi remei a la situació d'il·legalitat permesa per la corporació local fins ara.

Per tant, el Síndic recorda que en el cas que s'executin obres sense llicència, sense ordre d'execució o incomplint les condicions de la llicència, l'òrgan competent està obligat a iniciar el procediment de protecció de la legalitat urbanística d'acord amb els informes tècnics i jurídic previs i dictar una primera resolució de suspensió provisional i immediata de les obres, que s'ha de notificar a la persona interessada, tot assenyalant motivadament si les obres poden ser objecte de legalització o si són manifestament il·legalitzables. En aquest últim cas, s'ha advertir en la notificació de les mesures de restauració de la realitat física alterada que poden ser adoptades. El responsable de les obres disposa d'un termini d'audiència de quinze dies per formular al·legacions.

Passats aquests quinze dies i valorant les al·legacions que s'hagin pogut presentar, l'Ajuntament ha de ratificar o revocar la primera resolució. Si es ratifica la tramitació del procediment de protecció de la legalitat urbanística, ha de requerir la persona perquè en el termini de dos mesos sol·liciti la llicència o la modificació de la llicència.

En cas d'obres il·legalitzables, si s'ha denegat la llicència sol·licitada o si han passat els dos mesos atorgats per legalitzar, sense que la persona interessada demani llicència, el consistori ha de requerir aquesta persona perquè en el termini d'un mes executi les mesures de restauració de la realitat física alterada indicades. En aquest requeriment cal advertir el responsable de les obres que de no atendre l'ordre de l'Ajuntament en el termini atorgat d'un mes, aquesta s'executarà forçosament mitjançant l'execució subsidiària o amb la imposició de multes coercitives.

Una vegada transcorregut el termini d'un mes sense que la persona interessada restauri la realitat física alterada o sense haver demanat formalment amb un programa de restauració una pròrroga per al compliment de l'ordre, l'Ajuntament ha d'acordar, en el termini màxim d'un mes, l'inici de l'execució forçosa. L'Administració, en aquest moment, ha d'optar entre l'execució subsidiària de l'ordre, mitjançant la qual els serveis municipals l'executen a càrrec de la persona interessada, i atorgar un nou termini perquè aquesta persona faci l'enderroc, tot imposant-li multes coercitives.

El Síndic també assenyala que la Llei d'urbanisme, en parlar de protecció de legalitat urbanística posa l'accent en la intervenció dels ajuntaments per preservar el compliment del planejament, per evitar situacions fora d'ordenació i, en definitiva, per assegurar l'eficàcia d'aquest planejament, elaborat i aprovat d'acord amb l'interès general del municipi.

Una de les principals característiques que ha de tenir la intervenció dels ajuntaments en l'activitat d'edificació dels particulars per protegir la legalitat urbanística és la rapidesa de reacció i l'agilitat en la tramitació dels expedients, ja siguin sancionadors o de restauració de la realitat física alterada. Per tant, cal evitar que una intervenció poc curosa de l'Administració sigui la causant de la caducitat dels expedients, amb els costos que representa repetir tràmits ja efectuats, o de la prescripció de l'acció de restauració de la realitat física alterada o de l'ordenament jurídic infringit, permetent l'existència de situacions fora d'ordenació per l'incompliment de l'ordenament urbanístic en vigor. Així, recorda que la tramitació administrativa s'ha de fer d'acord amb els principis d'economia, celeritat, eficàcia, eficiència i simplicitat, preservant les garanties i els drets de defensa de les persones interessades.

Per tot això, el Síndic suggereix al consistori que exerceixi les seves competències en matèria de protecció de la legalitat urbanística, pel que fa a aquest assumpte, amb la màxima diligència i agilitat, sempre respectant el dret de defensa de les persones interessades.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/07/2010 Districte de l'Eixample Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/10/2010 Districte de l'Eixample Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/10/2010 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/10/2010 Districte de l'Eixample Resolució
16/02/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/04/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració posterior a la primera
28/10/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/05/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/05/2012 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/06/2012 Ajuntament de Barcelona Queixa rebutjada

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'Urbanisme- DOGC.4436 (28/07/2005)