La promotora es queixa del tracte rebut per un auxiliar tècnic sanitari (en endavant ATS) del centre d'atenció primària (en endavant CAP) de Malgrat de Mar, el qual indica ha estat vexatori i ofensiu cap a la seva persona.
La persona interessada sol·licita que s'investigui el cas i les actuacions d'aquest ATS, per si fossin susceptibles de correcció disciplinària.
La reclamant indica que els fets que van motivar la queixa van tenir lloc el dia 29 de març de 2010, quan va acudir al CAP perquè li extraguessin un tap de cera de l'orella. Segons exposa, el professional d'infermeria encarregat d'aquesta actuació li va dispensar un tracte incorrecte, vexatori i ofensiu. Indica també que arran d'aquests fets va mantenir una entrevista amb la directora del CAP, la qual li va manifestar que no es podia fer res davant de l'actuació d'aquest professional, i li va aconsellar que sol·licités un canvi d'ATS.
Posteriorment, la direcció del CAP li va trametre una resposta per escrit en què exposava que havia traslladat la queixa al professional implicat, li demanava disculpes pels incidents produïts, i la informava del canvi del professional d'infermeria assignat.
El Departament de Salut indica, d'una banda, que s'han investigat els fets denunciats, però que les versions de les parts implicades no són coincidents. Assenyala també que l'entitat proveïdora del servei en qüestió ha informat que no consta cap altra reclamació amb relació a l'actuació d'aquest professional i, finalment, que es tracta d'una situació lamentable que no s'ha de tornar a produir. Així mateix, es reiteren les disculpes del professional implicat en aquests incidents.
En vista de la informació rebuda, el Síndic fa les consideracions següents:
Primerament, cal entendre la dificultat de comprovar a posteriori les circumstàncies exactes dels fets denunciats. Tanmateix, s'ha de tenir en compte que la situació denunciada per la persona interessada constitueix un supòsit de tracte totalment inadequat, que en cap cas i sota cap justificació no s'ha de permetre per part dels professionals dels serveis públics.
L'actuació dels professionals dels serveis sanitaris -com també d'altres serveis públics- s'ha de regir pel respecte i el tracte considerat envers les persones usuàries, més encara tenint en compte les circumstàncies especialment delicades en què es troben les persones que acudeixen a aquests serveis per problemes de salut.
En conseqüència, el Síndic recorda que la Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària recull el dret de les persones a rebre un tracte respectuós. I el respecte i la garantia d'aquest dret exigeix que, davant d'una reclamació en aquest sentit per part d'una persona usuària, els responsables del centre adoptin una actitud proactiva per investigar amb diligència els fets denunciats, supervisar l'actuació dels professionals i adoptar, si escau, les mesures correctores pertinents.
En aquest sentit, caldria considerar que les observacions fetes per part dels responsables del CAP en l'entrevista amb la persona interessada -segons el relat dels fets- no resulten oportunes i, a més, perjudiquen la percepció que els ciutadans reben dels serveis públics.
Per tot això, el Síndic recorda al Departament de Salut la necessitat que tots els professionals dels serveis sanitaris prestin als pacients un tracte humà, respectuós i considerat, i que, davant d'una reclamació concreta sobre un professional determinat, es prenguin les mesures adients per verificar els fets i comprovar l'actuació d'aquest professional. Igualment recorda la importància que el Servei Català de la Salut, com a organisme responsable de la prestació d'aquests serveis, vetlli per supervisar el funcionament dels centres i l'atenció que reben les persones usuàries.