La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que no se li hagin explicat les raons per les quals no va superar la prova d'entrevista del procés selectiu convocat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental per a la contractació d'un tècnic de gestió diplomat en educació social per a l'equip bàsic de serveis socials (EBSS) Vilamajor-Cànoves.
La persona interessada manifesta que el procés selectiu constava de dues fases: la fase d'oposició i la de concurs. I que la fase d'oposició se subdividia en dues proves: la prova 1, composta per la part teòrica i la part pràctica, en què va obtenir la puntuació més alta de tots els aspirants, un 8,5 sobre 10; i la prova 2, consistent en una entrevista amb caràcter eliminatori amb una puntuació màxima de 5 punts, per a la superació de la qual calia obtenir 2'5 punts i a la qual va obtenir una puntuació de 2 punts.
En vista de la documentació facilitada per la persona interessada, la normativa aplicable i la doctrina dels tribunals, el Síndic considera convenient adreçar al Consell Comarcal del Vallès Oriental les consideracions següents:
L'entrevista personal dels aspirants a un lloc de treball determinat no pot constituir un sistema valoratiu autònom, sinó que té el caràcter de prova complementària lligada o bé als mèrits al·legats en el cas del concurs, o bé als temes i les respostes contingudes en l'exercici o exercicis realitzats en el cas de l'oposició.
El caràcter complementari de l'entrevista comporta que hi hagi d'haver una proporcionalitat entre la puntuació atorgada en l'entrevista i la corresponent als exercicis de l'oposició o la valoració dels mèrits del concurs.
Els principis d'igualtat, mèrit i capacitat, i el principi d'interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics, exigeixen que s'hagi de determinar amb claredat el marc dins del qual s'ha de desenvolupar l'entrevista. Això vol dir que s'han de fixar els paràmetres que s'examinaran i els criteris valoratius establerts apriorísticament pel tribunal per eliminar qualsevol element de subjectivisme i arbitrarietat possible. Al mateix temps, cal que l'acta del tribunal documenti quin ha estat el resultat de l'aplicació d'aquests criteris a cadascun dels participants, fent constar el resultat atorgat per cada membre del tribunal i el global.
Finalment, els òrgans de selecció no tenen atribuïdes competències purament administratives; són òrgans específics als quals correspon el desenvolupament i la qualificació de les proves selectives. Per tant, no poden adoptar acords administratius. La comunicació tramesa a la persona interessada en resposta a la seva petició no pot tenir la consideració d'acte administratiu que esgoti la via administrativa, com en canvi es va fer constar.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic entén que l'acord del tribunal qualificador que es va comunicar a la promotora de la queixa en resposta a la seva petició perquè se li expliqués les raons de la qualificació obtinguda a l'entrevista no s'ajusta a dret. Per aquest motiu, suggereix al Consell Comarcal del Vallès Oriental que doni les ordres oportunes perquè l'òrgan de selecció motivi la decisió adoptada, de conformitat amb els criteris esmentats més amunt.