El Síndic ha rebut diverses queixes de representants d'associacions de veïns que exposen el seu malestar pel fet d'haver de gestionar els tràmits d'inscripció en diferents registres administratius, un cop han estat constituïdes. Per tal d'aclarir aquesta qüestió, doncs, el Síndic ha obert una actuació d'ofici.
L'informe de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques tramès confirma que la regulació vigent de les associacions catalanes en el Llibre tercer del Codi civil de Catalunya no conté cap article en la línia del derogat article 10 de la Llei 7/1987, de 18 de juny, d'associacions. Aquest article establia que el Registre d'Associacions havia de fer arribar una comunicació de les inscripcions als registres i censos dels diferents departaments de la Generalitat; a més a més, si l'associació ho sol·licitava, també se n'informava els registres dels consells comarcals, dels municipis i els d'altres administracions. L'article preveia la necessitat d'establir un sistema d'informació comú dins de l'Administració de la Generalitat que garantís que només amb la inscripció en el Registre es produirien els efectes d'inscripció als altres òrgans.
Malgrat que la regulació actual de les associacions no conté cap article com el que s'ha assenyalat anteriorment, la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques ha dut a terme actuacions tendents a estalviar a les entitats la presentació de documents davant dels diferents registres.
En vista d'aquest informe, el Síndic entén que per mitjà de l'aplicació informàtica SPICA s'ha fet efectiu el dret dels ciutadans a no aportar les dades i els documents que són en poder del Departament de Justícia en el cas que els siguin requerits per altres departaments de l'Administració de la Generalitat.
Tot i això, aquest dret també s'ha de fer efectiu quan les dades i els documents els requereixi l'Administració Local. Per fer-lo efectiu, l'article 9 de la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, estableix que cada administració ha de facilitar l'accés a la resta d'administracions públiques de les dades relatives a les persones interessades que estiguin en el seu poder i es trobin en suport electrònic, tot especificant les condicions, els protocols i els criteris funcionals o tècnics necessaris per accedir a aquestes dades amb les màximes garanties de seguretat, integritat i disponibilitat, de conformitat amb la Llei orgànica 15/1989. La disponibilitat d'aquestes dades estarà limitada a aquelles que siguin requerides als ciutadans per la resta d'administracions per a la tramitació i resolució dels procediments i actuacions de llur competència.
En aquest sentit, l'article 21 de la Llei 29/2010, de 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics del sector públic de Catalunya, estableix que el Catàleg de dades i documents interoperables a Catalunya és l'eina de què es dota el sector públic de Catalunya per fer efectiu el dret dels ciutadans a no aportar les dades i els documents que són en poder de les administracions públiques.
A partir d'aquestes disposicions normatives, els municipis han de crear un registre propi -a l'empara de l'article 158.4 del Decret legislatiu 2/2003- en el qual s'han d'inscriure les associacions de veïns. Per aquest motiu, els municipis requeriran probablement a les associacions documentació relativa a la seva constitució la qual, sens dubte, haurà estat objecte d'inscripció en el Registre d'Associacions. És per això que el Síndic recorda al Departament de Justícia la necessitat d'implementar els mecanismes que permetin articular l'accés a les dades registrals de les associacions que figuren inscrites en el Registre d'Associacions per part de les entitats locals.