El promotor de la queixa indica que va presentar a l'Ajuntament de Sabadell dos escrits, en dates 17 de febrer i 15 de maig del de 2009, als quals no ha rebut resposta.
En ambdós escrits, la persona interessada exposava el que considera una situació d'assetjament laboral per part de dues treballadores contra les quals vol que, un cop es determini l'existència d'assetjament, s'emprenguin les mesures correctores corresponents per entendre que al seu dia van manipular la realitat en detriment de la seva persona, la qual cosa va comportar l'expedient disciplinari que es va tramitar contra ell i que vol que s'anul·li.
Alhora, la persona interessada remet un altre escrit que va adreçar al consistori el 16
de desembre de 2008 en què posava de manifest la seva situació de baixa laboral des del 27 de febrer de 2008 i informava que arran d'un informe mèdic que havia posat en coneixement de la doctora de l'Ajuntament, responsable de riscos laborals, havia mantingut sengles reunions amb ella i amb el cap del Servei de Promoció Econòmica per parlar de la situació laboral.
Sembla que de les dues reunions es va concloure iniciar un canvi d'adscripció laboral del promotor de la queixa en funció de la seva categoria laboral d'arquitecte superior amb direcció d'obra, però que el 12 de desembre de 2008 encara no s'havia concretat.
La persona interessada manifesta no haver rebut cap resposta expressa a cap d'aquests tres documents.
Un cop examinada la documentació tramesa relativa a les declaracions practicades en el curs de la tramitació d'aquest expedient, a més de la proposta de la instructora i la resolució final dictada, conforme a la qual no s'obrirà un expedient disciplinari atès que no han quedat acreditats comportaments susceptibles de ser considerats com assetjament laboral, ni amenaces a l'estatus professional o a la reputació de la persona interessada, ni aïllament, càrrega o reducció de feina injustificada, desestabilització, atacs a la vida privada, agressions verbals, rumors, crítiques, ni mesures organitzatives ni d'aïllament social, violència física ni atemptats a la seva dignitat, el Síndic entén que l'Administració ha corregit la seva actuació primera d'inactivitat, sense que calgui cap altra actuació d'aquesta institució.
Tanmateix, es constata que des del mes d'octubre de 2009 no s'ha proporcionat cap més informació amb relació a les gestions que l'Ajuntament va decidir emprendre per tal de disposar d'un protocol d'actuació per planificar l'actuació preventiva en casos d'assetjament.
En referència a això, el Síndic destaca que, a hores d'ara i, a tall d'exemple, l'Administració autonòmica ja s'ha dotat d'instruments, com ara un protocol de detecció d'aquestes situacions i una instrucció per a l'establiment de les regles generals que s'han d'observar en la seva aplicació, a més d'una guia per al tractament i la prevenció de l'assetjament a la feina.
En conseqüència, el Síndic suggereix que es facin les gestions oportunes per tal de disposar d'un protocol d'actuació per planificar l'actuació preventiva en casos d'assetjament i demana que se l'informi dels avenços que de l'Ajuntament de Sabadell en aquest àmbit i, si escau, de les mesures que s'han implementat.
D'acord amb el contingut de l'informe de resposta, la corporació local indica que ha dut a terme l'avaluació de riscos psicosocials i en l'actualitat està implementant i definint les mesures correctores.
Tanmateix, pel que fa al protocol d'actuació per a aquests casos, el consistori informa que si bé disposa d'un esborrany inicial en el marc del qual està treballant, no té encara un document aprovat, si bé es compromet a trametre'l tan bon punt en tingui un de definitiu i aprovat.
Per tant, el Síndic queda a l'espera de la tramesa d'aquest document.