La promotora es queixa per una situació de presumpte assetjament escolar vers la seva filla, alumna de primer d'ESO d'una escola de Sant Adrià de Besòs.
Exposa que des del 24 de maig de 2011 la seva filla no acudeix a l'escola per por a les amenaces i els insults dels seus companys, i que la direcció del centre no ha pres mesures per reconduir la situació.
La promotora ha sol·licitat a la Inspecció educativa el canvi de la seva filla a un centre escolar de Badalona i ha presentat una denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Adrià de Besòs.
Pel que fa a la seva evolució escolar i a la integració al centre i a l'aula, segons l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, aquesta alumna no ha presentat cap tipus de necessitat d'assistir a cap grup de reforç o atenció específica, i la seva integració al centre i al grup classe ha estat favorable.
L'informe també deixa constància que la Inspecció educativa va mantenir contacte permanent amb el centre per tal que dins del recinte de l'escola no es produís cap incident i la relació fos de respecte entre els alumnes.
Amb tot, sembla que en aquest cas no era suficient que la Inspecció mantingués contacte amb l'escola. A més, en situacions de signes de patiment d'un alumne, no és suficient garantir el respecte entre els alumnes dins del recinte de l'escola, sinó que cal acompanyar a l'alumne i donar-li el suport necessari per tal que se senti segur dins i fora de l'escola.
Així, després d'estudiar l'informe de resposta del Departament i de reunir-se amb la mare de l'alumna, el Síndic fa les consideracions següents:
Tenint en compte que la família referia menyspreu i rebuig d'alguns companys vers l'alumna en qüestió, sorprèn que durant el decurs de tot aquest temps, ni la direcció del centre, ni el tutor no detectés l'estat emocional d'aquesta alumna, i no la derivés al servei psicològic de què disposa el centre, ni s'informés la unitat de suport a la convivència escolar (USCE) ni l'equip d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) de l'existència de cap conflicte a fi i efecte de valorar possibles intervencions i estudiar les necessitats i l'evolució de l'alumna en aquesta escola. Per això, el Síndic lamenta que a l'informe de resposta rebut no s'hagi inclòs cap referència específica respecte de les causes del malestar i el patiment de l'alumna.
Els centres educatius són els qui de forma ordinària i habitual han de gestionar els casos de conflictivitat, a partir dels criteris pedagògics i dels instruments que els proporciona el projecte educatiu de centre, el Decret de drets i deures de l'alumnat i el reglament de règim intern.
El Síndic considera que no es van prendre les mesures suficients per aturar l'escalada de conflicte entre l'alumnat implicat, i la situació exposada requeria d'una anàlisi acurada per diagnosticar-ne les causes i per planificar si era necessari intervenir amb caràcter urgent a fi i efecte de reconduir la dinàmica de grup.
El Síndic considera que l'escola no va emprendre totes les mesures necessàries per afavorir una actuació proactiva, tal com estableixen l'article 11 del Decret de drets i deures dels alumnes, pel que fa al dret a la protecció contra tota agressió física, emocional o moral, i l'article 19, del dret a la protecció dels drets de l'alumnat.
El fet que es comprovés que els incidents no passaven al centre no eximia l'escola de la responsabilitat de prevenir que el conflicte pogués desembocar en una situació de presumpte assetjament escolar amb l'activació de mesures i proves objectives que ajudessin a diagnosticar els alumnes presumptament agressors/víctimes per tal de tractar i treballar la resolució del conflicte entre els companys afectats dins del mateix centre i evitar que la situació es perllongués fora del recinte escolar, com va acabar succeint en aquest cas.
Per tot això, el Síndic suggereix que es revisi el procediment i el tractament dels incidents exposats i la valoració que n'ha fet el Departament d'Ensenyament, i que s'elabori un protocol d'actuació d'aquesta escola per facilitar l'observació de les necessitats dels seus alumnes, la detecció, l'anàlisi i la presa de mesures per tractar aquest tipus de situacions en el grup, de manera individual o amb els professors i les famílies implicades a fi i efecte de tenir el coneixement i les eines adequades per intervenir en futures situacions que es puguin produir de presumpte assetjament entre iguals.