El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb diversos aspectes de la convocatòria d'un concurs de mèrits i capacitats per a la provisió de dos llocs singulars de la Secretaria d'Economia del Departament d'Economia i Finances.
Exposa que, en ocasió d'aquesta convocatòria, en data 1 de juny de 2010 va presentar un escrit de recusació de tres membres del tribunal, i en data 3 de juny va presentar un recurs de reposició en què demanava que se li trametés la resolució en llengua castellana.
En primer lloc, el Síndic recorda que, d'acord amb l'article 47 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, els termes i terminis legalment establerts obliguen les autoritats i el personal al servei de les administracions púbiques competents per a la tramitació dels assumptes, i en aquest cas per a la tramitació dels procediments de provisió de llocs de treball i les convocatòries dels concursos de mèrits i capacitats per a la provisió definitiva.
En aquest sentit, el Síndic entén que només quan el lloc vacant estigui reservat es pot fer una excepció al termini màxim de durada establert per a la provisió provisional dels llocs de comandament i singulars.
En segon lloc, el Síndic posa en relleu que es va donar resposta al recurs de reposició interposat per la persona interessada en data 3 de juny de 2010 únicament en llengua catalana i no en castellà com expressament va demanar la persona interessada. El Departament d'Economia i Coneixement exposa que el promotor és funcionari i té acreditat un determinat nivell de coneixement de la llengua catalana, i també fa referència a raons d'eficiència, simplificació i racionalitat administrativa. Tot i això, el Síndic recorda que, si bé el nivell de coneixements acreditat per la persona interessada serviria per desvirtuar una eventual al·legació d'indefensió, aquest coneixement no ha de ser obstacle per atendre la sol·licitud expressa que va formular.
D'acord amb l'article 33 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, els ciutadans i ciutadanes són els que tenen el dret de tria lingüística i aquest dret obliga, entre d'altres, les administracions públiques quan exerceixen funcions públiques.
Igualment, la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, en el seu article 9.1, determina el dret dels ciutadans i ciutadanes a rebre de les administracions públiques catalanes les notificacions en llengua castellana quan així ho demanin de forma expressa. Aquest dret també està recollit de forma expressa a l'article 10 del mateix text, amb relació als procediments tramitats per la Generalitat de Catalunya.