El promotor de la queixa exposa una presumpta situació d'assetjament escolar vers la seva filla, alumna d'un institut de Vic.
Exposa que la seva filla pateix des de fa dos anys agressions físiques i psíquiques per part dels companys de classe, especialment per un grup de companys instigat per uns altres que s'erigeixen com a líders amb la finalitat de marginar aquesta alumna.
Explica que malgrat que han denunciat els fets tant al centre com a l'Administració, el Departament d'Ensenyament no els ha reconegut.
L'informe de resposta del Departament d'Ensenyament exposa que és la família qui qualifica que l'alumna ha patit una situació de presumpte assetjament per part de companyes del centre, però que vistes les actuacions que s'han dut a terme això no s'ha pogut confirmar. En tot cas, però, segons el Departament, actualment s'intenta donar solució als conflictes d'escolarització de l'alumna mitjançant altres orientacions.
El Síndic recorda que no s'ha d'esperar a actuar davant d'aquestes situacions fins al moment que es confirma l'assetjament, sinó que ha d'activar-se una alarma des del moment que un alumne verbalitza o presenta símptomes compatibles amb un malestar físic o psicològic.
Com ja s'ha recordat en altres queixes relacionades amb presumptes assetjaments, davant de situacions com aquesta cal que el centre comenci per la prevenció, l'acceptació i el reconeixement dels fets, i no pot desoir aquest tipus de tracte de forma continuada, intencionada i desigual.
Per tot això, el Síndic considera que l'institut no va emprendre totes les mesures necessàries a fi i efecte d'afavorir una actuació proactiva en l'aplicació de l'article 11 del Decret de drets i deures dels alumnes, pel que fa al dret a la protecció contra tota agressió física, emocional o moral, i de l'article 19, del dret a la protecció dels drets de l'alumnat.
Així mateix, el Decret 102/2010, de 3 d'agost, d'autonomia dels centres educatius, en l'article 23.1 indica que les normes d'organització i funcionament del centre han de ser coherents amb el fet que l'aprenentatge i la pràctica de la convivència són elements fonamentals del procés educatiu. Totes les persones membres de la comunitat escolar tenen dret a conviure en un bon clima escolar i el deure de facilitar-lo amb les seves actituds i la seva conducta. A més, durant tot el decurs d'aquesta situació, sembla que l'institut tampoc no va presentar cap pla de convivència.
D'acord amb tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que revisi de nou el procediment i l'actuació de l'institut respecte de la situació patida per aquesta alumna i n'informi la família.
A més, a fi i efecte de millorar l'actuació d'aquest institut en cas de situacions similars que es puguin produir en un futur, el Síndic suggereix que es redacti un pla de convivència i un protocol d'actuació que revisi i millori els procediments de prevenció, d'observació, valoració i intervenció d'aquest centre davant de casos de presumpte assetjament.
Finalment, el Síndic suggereix al Departament que garanteixi que els membres de la comunitat educativa assoleixin la formació adequada en aquesta matèria, en interès superior dels infants i adolescents que conviuen als centres educatius.