Els promotors de la queixa manifesten la seva disconformitat amb el procés de remodelació del barri de Trinitat Nova de Barcelona, iniciat en virtut del conveni que van signar l'Incasòl, l'Ajuntament de Barcelona i l'Associació de Veïns de Trinitat Nova el 1999.
Els veïns fonamenten la seva queixa, principalment, en dos motius: En primer lloc, en l'endarreriment en el procés de remodelació del barri i, més concretament, en el retard en el procés de construcció dels nous habitatges de substitució. I en segon lloc, en el procés de degradació que pateix el barri, derivat del retard en el procés de remodelació. Aquest procés de degradació es produeix, d'una banda, per la mateixa degradació de les edificacions afectades d'aluminosi causada pel transcurs del temps i, de l'altra, per l'ocupació no autoritzada dels habitatges buits per part de terceres persones, i els problemes de vandalisme i conflictivitat social que en deriven.
Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic ha traslladat les consideracions següents a l'Ajuntament de Barcelona:
1. Edificis d'habitatges afectats d'aluminosi
En l'informe de l'Ajuntament s'exposa que l'entitat REGESA, a la qual es va encomanar la realització de diverses actuacions relacionades amb el procés de remodelació del barri de Trinitat Nova, porta a terme un seguiment dels edificis i fa actuacions quan són necessàries.
El Síndic considera oportú que l'entitat REGESA efectuï un estudi tècnic per mitjà del qual es pugui analitzar la seguretat dels edificis afectats per aluminosi, i que articuli un seguiment periòdic de l'estat de les edificacions fins que aquests edificis siguin enderrocats.
A més, el Síndic considera necessari que REGESA informi les persones interessades, de forma clara i entenedora, sobre el seguiment periòdic de les edificacions que portin a terme els tècnics, i que facin arribar als veïns els informes que s'emetin.
El Síndic també ha suggerit al Departament de Territori i Sostenibilitat que informi els veïns del barri de Trinitat Nova, de forma clara i entenedora i amb la màxima precisió de detalls possible, sobre el calendari d'actuacions que tingui previst l'Incasòl.
2. Persones que encara resideixen en els edificis afectats d'aluminosi
D'acord amb les conclusions que resultin de l'informe tècnic que s'emeti amb relació a l'estat de seguretat de les edificacions afectades d'aluminosi, cal determinar amb la màxima precisió un calendari de substitució dels habitatges afectats durant el qual es pugui garantir l'estabilitat dels habitatges i la seguretat de les persones que hi resideixen, i preveure igualment un pla alternatiu de reallotjament de les persones que viuen en els habitatges afectats, que pugui ser aplicat en el cas que es demori la construcció dels nous habitatges.
Així mateix, el Síndic entén que les persones que encara es troben pendents de reallotjament tenen la condició de persones interessades i, per tant, tenen dret a conèixer els terminis i les condicions en què es durà a terme el seu reallotjament d'acord amb les previsions que efectuï REGESA.
3. Ocupació no consentida dels habitatges que han quedat buits
El Síndic considera imprescindible fer una visita d'inspecció de la zona, d'acord amb el resultat de la qual convindrà adoptar les actuacions que resultin necessàries, d'una banda en relació amb els habitatges (com ara el paredat i el restabliment, si escau, d'elements constructius imprescindibles per tal de garantir la seguretat de l'edificació), i de l'altra en relació amb els ocupants il·legals (actuacions judicials per recobrar la possessió dels habitatges, sens perjudici de valorar la possible situació d'emergència social dels ocupants per part dels serveis socials i d'habitatge corresponents).
4. Inseguretat ciutadana
Cal mantenir i, si escau, intensificar els controls policials i de vigilància privada mentre siguin necessaris per garantir la convivència pacífica i la seguretat dels veïns del barri.
5. Necessitat de minimitzar els perjudicis derivats de l'execució de les obres d'enderroc dels edificis d'habitatges buits
La promotora exposa que uns quants veïns pateixen molèsties com a conseqüència de l'enderrocament d'un edifici proper; que arran de les obres d'enderrocament d'aquest edifici es van tancar els accessos al seu, i que tot i que les obres d'enderrocament ja han finalitat encara no s'han restablert els accessos; que no s'ha retirat la maquinària que es va aparcar davant la porteria del seu edifici, la qual impedeix el pas dels residents i dels vehicles, i que quan terceres persones alienes a l'empresa que va portar a terme les obres d'enderrocament es van dedicar a buidar els habitatges abans de l'enderroc els van produir moltes molèsties, atès que ho van fer un cop finalitzada la jornada laboral i causant molt soroll.
En vista d'aquesta informació, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que faci una visita d'inspecció de la zona per tal de comprovar si s'han restablert els accessos tallats, i que actuï en conseqüència al resultat de la inspecció.
Alhora, el Síndic suggereix que, amb relació a futurs enderrocaments, es prenguin les mesures oportunes per evitar l'entrada de terceres persones alienes a les obres que puguin causar sorolls i molèsties als veïns residents.