Resolució
Q-03247/2008 Molèsties per sorolls, fums i emanacions de sofre que ocasiona una fàbrica als municipis d'Igualada i d'Òdena.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 11/07/2008
Data de l'últim moviment 01/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Igualada Pendent de rebre informació de l'administració
Ajuntament d'Òdena Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Una veïna del barri de Montserrat d'Igualada es queixa de les molèsties per sorolls, fums i emanacions de sofre que ocasiona una fàbrica.

Segons diu la promotora de la queixa, des de fa un any les molèsties s'han aguditzat i els balcons i les terrasses s'omplen de sutge procedent de la fàbrica, cosa que fa impossible que els habitants dels barris de Montserrat d'Igualada i Sant Pere d'Òdena mantinguin obertes portes i finestres.

Contingut

A partir del que assenyalen els informes sol·licitats que han fet arribar tant el Departament de Medi Ambient i Habitatge (en endavant DMAH) com els ajuntaments d'Òdena i d'Igualada, el Síndic indica el següent:

1. La resolució del DMAH de data de 25 de juny de 2008 per la qual es va atorgar l'autorització ambiental a aquesta empresa, establia que l'empresa havia de dur a terme un control específic de l'activitat en el termini de sis mesos -per verificar que s'havien dut a terme les mesures correctores proposades en el programa de correcció presentat i que es detallen en la resolució. Aquestes mesures consistien, essencialment, a fer mesuraments dels focus emissors de contaminants a l'atmosfera i dels sorolls.

El DMAH ha informat que el 24 de març de 2010 l'entitat de control designada va sol·licitar l'inici del control, que ja s'ha iniciat, i que, per tant, s'està a l'espera dels resultats. Per tant, el Síndic sol·licita informació del resultat d'aquest control.

L'empresa objecte de queixa va demanar en dates 23 de desembre de 2008 i 19 de febrer de 2009 dues pròrrogues per fer el control específic a causa de l'aturada de la producció per les vacances hivernals i de la tramitació d'un expedient de regulació d'ocupació de tretze setmanes que provocava que els focus d'emissions a l'atmosfera estiguessin tancats o amb un rendiment inferior al 50%.

El DMAH justifica que no s'hagi fet el control fins ara perquè el control s'havia de fer quan les instal·lacions tornessin a treballar a règim normal i les mesures dels focus fossin representatives.

2. Respecte a les emissions a l'atmosfera i als resultats registrats pel captador del material particulat-fracció respirable (en endavant PM10), instal·lat al centre cívic Montserrat, el DMAH ha fet arribar un informe de data 3 de setembre de 2009 que, arran del mostreig realitzat entre el 19 de febrer i el 29 de maig de 2009, assenyala el següent:

En primer lloc, tot i que no es disposa de mesuraments de tot un any, s'observa que la mitjana de PM10 obtinguda durant el període de mesurament no supera el valor límit anual legislat. S'han registrar onze superacions del valor límit diari en aquest punt de mesurament.

Així mateix, el percentil 90, que és l'equivalent a les trenta-cinc superacions diàries per any civil (amb un 100% de dies mostrejats) però per a un determinat període de mostreig, és de 57 µg/m3. Si s'extrapola aquest resultat a un any de mesurament, tot sembla indicar que en aquest punt se superarien els trenta-cinc dies establerts a la legislació.

A partir de les anàlisis fetes, i tot i que no es disposa de mesuraments de tot un any, s'observa que les concentracions de cadmi, níquel, plom i arsènic no superen els valors legislats.

La caracterització del material particulat indica que un alt percentatge de partícules tenen un origen antropogènic. Concretament, els elevats continguts de compostos inorgànics secundaris (especialment nitrats i amoni) juntament amb els nivells de carboni (OM+EC) indiquen que les fonts de partícules estan relacionades amb la combustió del fuel. Així mateix, els nivells detectats d'elements crustals poden estar relacionats amb l'impacte de les emissions de treballs de construcció/demolició.

En vista d'aquest informe, l'Ajuntament d'Igualada ha fet saber que considera que s'hauria d'ampliar el període d'estudi per trobar representatius els valors obtinguts en aquest mostreig.

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Òdena ha informat que va demanar la col·laboració de la Unitat Mòbil de Control Atmosfèric de la Diputació de Barcelona, que va situar-se en un indret proper a l'empresa per fer mesures continus entre el 28 de juliol i el 8 d'octubre de 2009. 

Segons l'Ajuntament d'Òdena, les conclusions de l'informe són novament que les dades no demostren superacions dels indicadors per sobre de la legislació vigent en el període avaluat. En concret, l'informe de la Diputació de Barcelona de data 11 de febrer de 2010 analitza diversos contaminants (partícules de mida inferior a 10µ (PM10), diòxid de nitrògen (NO²), ozó (O3), benzè i toluè) i arriba a la conclusió que no superen els límits de protecció de la salut humana establerts i que també es mantindrien per sota d'aquests límits si les concentracions fossin similars durant la resta de l'any.

Finalment, l'Ajuntament d'Òdena informa que la setmana del 24 de maig de 2010 el consistori va requerir als responsables d'aquesta empresa els motius pels quals hi havia noves queixes del veïnat sobre un possible excés de partícules en suspensió a l'aire, i que l'empresa va indicar que la represa d'activitat arran d'una aturada tècnica els havia comportat desajustaments en el procés de fosa.

Per tot això, per tal de disposar d'uns resultats complets, el Síndic suggereix al DMAH que dugui a terme mesuraments dels elements contaminants (especialment de material particulat de la fracció PM10) durant el període d'un any complet a l'àrea de potencial impacte de l'activitat de l'empresa, tant al municipi d'Igualada com al d'Òdena.

3. Finalment, en relació amb les molèsties per sorolls, en data 23 de gener de 2009 el Síndic va demanar a l'Ajuntament d'Òdena que convidés el DMAH a participar en la Comissió Tècnica de Soroll que l'Ajuntament havia de constituir d'acord amb la resolució de 25 de juny de 2008 per la qual es va atorgar l'autorització ambiental a aquesta empresa. Aquesta comissió té per objecte l'aprovació d'un programa de mesures correctores relatiu a sorolls i vibracions que detalli calendari, metodologia i anàlisi i avaluació dels resultats.

Així mateix, en la mateixa data, va demanar al DMAH que s'impliqués especialment al costat dels ajuntaments per oferir assistència i assessorament tècnic, ja sigui per fer mesuraments, analitzar els resultats o estudiar les possibles mesures correctores, ja que s'entén que és la manera de treballar per tal de restablir els drets de les persones afectades i posar fi a les molèsties que pateixen els veïns.

Davant d'aquestes peticions, l'Ajuntament d'Òdena respon que no ha atès per ara les consideracions del Síndic, i el DMAH indica que no ha rebut cap petició -ni de l'Ajuntament d'Òdena ni del d'Igualada- per participar a la citada comissió. En concret, l'Ajuntament d'Òdena diu que l'objecte i la composició de la Comissió Tècnica de Soroll vénen determinats per l'autorització ambiental del DMAH. Per això, la Comissió no ha considerat necessari, de moment, sol·licitar la implicació d'aquest departament en els seus treballs, sens perjudici que, si les circumstàncies ho aconsellen, es pugui fer en el futur.

Tot i això, el Síndic suggereix de nou a les administracions implicades la conveniència de treballar conjuntament en el marc de la Comissió esmentada amb l'objecte d'aprovar el programa de mesures correctores dels sorolls i les vibracions.

Així, el Síndic demana al DMAH i a l'Ajuntament d'Òdena que informin de les mesures que s'adoptaran respecte a les consideracions de la resolució d'aquesta institució.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/01/2009 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2009 Ajuntament d'Òdena Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2009 Ajuntament d'Igualada Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/04/2009 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/11/2009 Ajuntament d'Òdena Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/04/2010 Ajuntament d'Òdena Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/04/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament d'Òdena Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/06/2010 Ajuntament d'Òdena Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/06/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/11/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/11/2010 Ajuntament d'Òdena Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/11/2010 Ajuntament d'Òdena Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/12/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/12/2010 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/02/2011 Ajuntament d'Òdena Resolució
01/02/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental- DOGC.2598 (13/03/1998)