Resolució
Q-03258/2013 Disconformitat amb la proposta d'un equip d'atenció a la infància i l'adolescència de retornar dos infants acollits en família aliena amb la seva mare

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 03/05/2013
Data de l'últim moviment 22/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Les famílies acollidores de dos infants manifesten la seva disconformitat amb la proposta de l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) corresponent de deixar sense efecte el desemparament i que aquests infants tornin a viure amb la seva mare a la fi del curs escolar 2012/2013.

Els motius adduïts pels promotors fan referència a la manca de capacitat i de recursos personals i socioeconòmics de la mare per fer-se'n càrrec, a la pobresa de la comunicació i del vincle dels dos germans amb la mare i al fet que els infants manifesten el desig de no tornar a viure amb ella. Els promotors també fan referència a la situació d'especial fragilitat d'aquests infants, al retard que presenta un d'ells i al fet que han tingut una evolució molt positiva des que estan acollits, que es pot malmetre si tornen amb la mare

Contingut

Un cop analitzat aquest cas, el Síndic fa les consideracions següents:

1. La informació recollida posa de manifest que la mare dels infants ha tingut una evolució personal positiva i ha anat seguint les indicacions de l'EAIA. Això no obstant, també s'observa que segueix presentant una situació personal i social de gran fragilitat i que requereix suport intensiu dels professionals per exercir les funcions parentals. També s'afegeix que especialment un dels infants presenta una situació de gran fragilitat, en part pel retard que pateix, però especialment pel fet que l'infant no reconeix la figura de la mare com a tal i no hi té un vincle afectiu. En aquest sentit, destaca el fet que mare i fill no parlen la mateixa llengua perquè l'infant ha perdut la llengua materna.

2. La situació descrita fa palesa l'existència de diverses irregularitats o mancances en l'actuació de l'Administració en la intervenció duta a terme en aquest cas. En primer lloc, no es va constituir la mesura d'acolliment permanent dels infants sense fer un treball amb la mare per valorar la seva recuperabilitat; en segon lloc, el canvi de mesura d'acolliment permanent a simple es va fer per als dos germans alhora, però no es va personalitzar la mesura en funció de cada infant; en tercer lloc, el règim de visites establert a l'inici de l'acolliment amb la mare, quinzenal, difícilment permet mantenir el vincle afectiu de l'infant amb la mare; i finalment, pel que fa a la llengua, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència hauria d'haver adoptat mesures perquè l'infant no perdés la llengua materna, ja que aquest és un dret de l'infant que li reconeix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant.

Des d'aquesta perspectiva, l'Administració hauria de valorar les conseqüències de la constitució d'acolliments d'infants amb entorns culturals molt diferents al de la família d'origen, i les dificultats que aquesta situació genera, com en aquest cas, pel possible retorn.

3. La informació que facilita la Fundació Infància Família posa de manifest l'existència de símptomes de patiment dels germans relacionats amb les sortides amb la mare, i en el cas de la nena el fet que manifesta explícitament el rebuig al retorn. En el cas del nen, els informes de la institució col·laboradora per a la integració familiar també recullen dificultats amb les sortides i signes de patiment, a banda de les greus dificultats que ja pateix l'infant.

4. El Síndic recorda que la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix que les mesures de protecció poden ser revisades en qualsevol moment, però en funció de l'evolució de la situació de l'infant o adolescent. Així, el Síndic no pot deixar d'assenyalar que en el moment actual el retorn dels germans presenta indicadors de risc que haurien de ser tinguts en compte i valorats per l'Administració abans de decidir deixar sense efecte l'acolliment de forma imminent. 

Cal recordar que malgrat la bona evolució que presenta la mare, el criteri que finalment ha de guiar les decisions que afecten els infants ha de ser el seu interès, que s'ha de prioritzar. Segons la informació de què es disposa, no consta que s'hagi explorat psicològicament els infants ni que s'hagi escoltat la valoració dels professionals que els atenen.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic recomana al Departament de Benestar Social i Família

1. Que es tinguin en compte les consideracions fetes pel Síndic en relació amb el procés de desacoblament dels dos infants i els indicadors de risc existents, especialment els que es refereixen al rebuig dels infants a tornar amb la mare i a la manca de vinculació afectiva suficient del nen amb ella.

2. Que s'escolti els infants en el sentit més ampli.

3. Que, si no s'ha fet, s'explorin les necessitats psicològiques i emocionals dels dos germans i el malestar emocional que expressen, i que s'actuï únicament en funció d'aquestes necessitats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/05/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/06/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/06/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
22/08/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
30/09/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/11/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
31/12/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
06/05/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
26/06/2014 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
25/02/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
22/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració