El propietari d’un local expliquen que, des que el van adquirir, aquest local comercial té problemes d'humitats a causa de les filtracions que es produeixen d'una plaça adjacent que no està urbanitzada. El constructor no atenia les seves reclamacions. Per això, es van adreçar a l’Ajuntament i els serveis tècnics els van informar que el constructor també havia incomplert el compromís d'urbanitzar la plaça i cedir-la al consistori.
Desprès de moltes gestions, els titulars del local van aconseguir que el constructor fes les obres d’impermeabilització. Aquestes obres van ser aturades per no disposar de llicència i la llicència no es pot obtenir si no s'urbanitza la plaça.
Pel que es desprèn de tota la informació municipal tramesa, des de l’any 2001 l’Ajuntament intervé en aquest assumpte que afecta, pel que sembla, un espai privat mancomunat. Arran dels compromisos contrets pel constructor dels habitatges en el conveni subscrit el 2001 amb l’Ajuntament, el consistori exigeix el compliment de les obres d’urbanització d’aquest espai interior. Tanmateix, passats vuit anys, encara no s’ha solucionat el problema, per la qual cosa es pot concloure que totes aquestes actuacions municipals no han estat efectives.
Això es deu principalment al fet que s’han anat succeint al llarg d’aquests anys tot un seguit d’ordres i reiteracions d’ordres d’execució, l’incompliment de les quals només ha comportat, una sola vegada, la imposició d’una multa coercitiva, el 15 de febrer de 2007, respecte de la qual no diuen si es va arribar a cobrar.
Certament el Síndic ha de reconèixer la bona voluntat posada en l’activitat mediadora entre promotora i comunitats de veïns. Ara bé, la manca de solució del problema perjudica persones que, com el promotor, es veuen afectades cada vegada que plou per les filtracions d’aigua. En un dels informes, l’Ajuntament diu que la impermeabilització dels murs dels edificis ha estat plantejada en seu judicial per les comunitats de propietaris per tractar-se d’un vici ocult per defectes de construcció i que actualment es troba sub iudice. El Síndic considera que això és independent del fet que el constructor es va comprometre amb l’Ajuntament a realitzar unes obres d’urbanització i que aquestes encara no s’han executat.
Per aquest motiu, el Síndic recorda a l’Ajuntament que els seus actes són immediatament executius. Per tant, una vegada dictada l’ordre d’execució de les obres, el seu incompliment comporta l’execució forçosa, sigui mitjançant multes coercitives o sigui mitjançant l’execució subsidiària. També recorda que aquest mitjà d’execució forçosa resulta del tot ineficaç quan s’imposen multes, però no es paguen de forma voluntària i el consistori no les executa forçosament. Així, en aquest cas, s’ha constatat el mantingut incompliment de les seves ordres i no s’ha aconseguit el fi de compel·lir l’infractor a executar-les.
Consegüentment, el Síndic suggereix que comprovin si no s’ha executat l’última ordre municipal de l’1 d’abril de 2008 i continuïn amb l’execució forçosa de l’ordre en el cas d’incompliment.