Resolució
Q-03323/2015 Queixa relativa a la repetició de curs d'una alumna d'una escola de Tiana

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 14/05/2015
Data de l'últim moviment 31/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La promotora de la queixa, mare d'una alumna que pateix alteracions en la lectura i l'escriptura compatibles amb un trastorn en l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura, manifesta la seva disconformitat amb la decisió de la Junta d'Avaluació del centre de fer-li repetir curs. 
  
Exposa que l'escola no ha adoptat mesures suficients envers l'alumna, que es van limitar a una activitat de reforç lector al marge del grup classe mentre la resta de companys feien el treball propi d'altres matèries. La promotora també es queixa de la tendència del centre a fer repetir curs als alumnes amb dislèxia, encara que tinguin la majoria d'assignatures aprovades.

Un cop estudiada la documentació de què es disposa, el Síndic constata que la filla de la promotora no té un dèficit global del procés d'aprenentatge, sinó que aquest dèficit se circumscriu fonamentalment a les matèries lingüístiques, concretament a les competències més directament associades a la lectoescriptura. 

Les actuacions recollides en el document "La dislèxia: detecció i actuació en l'àmbit educatiu" estan orientades bàsicament a reforçar l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura, amb diferents nivells d'intervenció en funció de la gravetat, i a fer adaptacions metodològiques a cada matèria, preservant l'autoestima i la integració escolar de l'alumne i la implicació de la seva família. Aquest document no planteja la repetició de curs com a estratègia d'actuació per consolidar els aprenentatges.

El Síndic recorda que la repetició de curs suposa una ruptura de la trajectòria escolar de l'alumnat, amb possibles repercussions negatives en el seu procés d'aprenentatge (possible estigmatització, ruptura de les relacions amb el grup d'iguals, etc.), i que s'ha d'emprar sempre que s'hagin exhaurit les mesures d'atenció a la diversitat i les adaptacions metodològiques existents.

En aquest sentit, el Síndic no considera que el centre hagi exhaurit aquestes mesures d'atenció a la diversitat i d'adaptació, especialment perquè la diagnosi es va fer a finals del curs 2013/2014, just quan el centre ja proposava la repetició de curs, i perquè l'EAP no va fer cap intervenció durant el curs 2014/2015. 

L'Ordre EDU/296/2008, de 13 de juny, per la qual es determinen el procediment i els documents i requisits formals del procés d'avaluació en l'educació primària, estableix la possibilitat de repetir curs quan no s'assoleixen els objectius previstos, però també que "la decisió que un alumne o una alumna estigui un any més en un curs en qualsevol dels tres cicles de l'etapa d'educació primària l'ha de prendre la comissió d'avaluació i (...) s'ha de prendre valorant l'assoliment dels objectius programats, l'opinió de les famílies o representants legals i les repercussions positives i negatives previsibles que respecte del procés global d'aprenentatge de l'alumne/a pugui tenir cada una de les opcions possibles." (art. 6.4).

Aquest mateix ordenament estableix que "correspon a la Inspecció d'Educació supervisar el procediment d'avaluació de cada centre, vetllar per la seva adequada integració en el procés educatiu de l'alumnat i la seva correcció formal, així com per les mesures adoptades d'atenció a la diversitat, i proposar les mesures que contribueixin a millorar-lo." (art. 17).

En vista d'aquesta informació, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament: 
1. Que revisi l'avaluació feta a la filla de la promotora, específicament la decisió de repetició de curs, per garantir que aquesta mesura es va aplicar un cop s'havien exhaurit altres vies d'atenció a la diversitat existents.

2. Que analitzi, conjuntament amb el centre i amb l'EAP, els aspectes següents: a) l'ús de la repetició de curs en el cas d'aquesta alumna com a instrument per atendre les dificultats derivades del trastorn d'aprenentatge de la lectura i l'escriptura, i b) la manca d'intervenció de l'EAP durant el curs 2014/2015 sobre el desenvolupament educatiu d'aquesta alumna.

3. Que informi el Síndic sobre el nombre d'alumnat escolaritzat a 6è de primària en aquesta escola que ha repetit curs en algun moment de la seva escolarització.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/06/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/08/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/10/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/10/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
14/12/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/12/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
30/12/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Irregularitat
31/12/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat