La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'increment de preus de les taxes de l'escola bressol municipal del Bruc previst per al curs 2012/2013.
Exposa que les taxes han passat de 130 euros al mes el curs 2011/2012 a 299,26 euros el proper curs 2012/2013, amb el servei de menjador a part, i que es pot obtenir un ajut de residència de 150 euros al mes per alumne que estigui empadronat al municipi com a mínim tres mesos abans de l'inici del període de preinscripció a l'escola.
La persona interessada explica que té un fill que cursa P-0 en aquesta llar i que no estan empadronats al municipi, però que ella havia viscut al poble i hi té la família, i que ara s'hi està construint una casa i hi anirà a viure a finals d'any.
Per aquest motiu el seu fill estarà censat i viurà al Bruc la major part del curs escolar, però això no els dóna cap dret ni a l'inici de curs ni en el moment en què s'empadronin. Així, la persona interessada viurà al Bruc però haurà de portar el seu fill a l'escola bressol d'un altre municipi, mentre que el germà que cursarà P-3 anirà a l'escola al Bruc.
Un cop analitzat el contingut de l'informe de l'Ajuntament del Bruc, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, en relació amb l'increment de les quotes de la llar d'infants, el marc normatiu vigent no estableix la gratuïtat dels ensenyaments d'educació infantil de primer cicle, i tampoc no preveu un preu màxim per a les escoles bressol municipals. Així, el Text refós de la Llei d'hisendes locals (aprovat per Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març) estableix que l'import dels preus públics ha de cobrir com a mínim el cost del servei prestat o de l'activitat realitzada.
Des d'aquesta perspectiva, i tenint en compte la reducció de la subvenció del Departament d'Ensenyament, l'increment de quotes aprovat per l'Ajuntament no té caràcter irregular.
En segon lloc, en relació amb la informació facilitada a les famílies respecte de l'increment de les tarifes del servei, el Síndic considera que l'increment de les quotes s'hauria d'haver dut a terme amb una antelació suficient perquè pogués ser conegut per les famílies en el moment de la matrícula, de manera que poguessin tenir informació adequada respecte del preu de la quota al llarg de tot el curs.
Així, la normativa sobre preinscripció i matrícula (art. 4 del Decret 75/2007, de 27 de març, i article 25.1f) de la Llei d'educació) fan menció específica del deure d'informació a les famílies, que inclou el preu de les quotes d'escolarització i altres aportacions econòmiques.
I en tercer lloc, en relació amb les quotes establertes, s'observa que finalment es va modificar l'ordenança fiscal núm. 25, de manera que se suprimeix el termini de tres mesos exigit per reunir la condició de beneficiari en el catàleg d'ajuts. Així mateix, se substitueix el requisit d'empadronament en el catàleg d'ajuts per l'exigència de compliment d'alguns dels supòsits següents: Ser titular (algun membre de la unitat familiar) de l'impost sobre béns immobles en el municipi i/o de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica; que algun dels membres de la unitat familiar sigui titular d'un contracte de lloguer sobre un habitatge del municipi del Bruc que disposi de subministrament d'aigua contractat, o que algun dels membres de la unitat familiar sigui treballador per compte de l'Ajuntament del Bruc.
Aquesta modificació suprimeix el diferent tractament que, per la via de l'accés a bonificacions, s'establia en les quotes en funció de l'empadronament al municipi.
Ara bé, amb la modificació introduïda se segueix mantenint l'existència de diferències substancials en la quota de l'escola bressol en funció no ja de l'empadronament, sinó de la titularitat de determinats tributs locals per part d'algun membre de la unitat familiar, d'un contracte de lloguer o pel fet de ser treballador de l'Ajuntament.
Tot i això, el Síndic recorda que el Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s'aprova el Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals estableix que els ens locals han de respectar la regla de la Unió Europea que prohibeix l'establiment de preus o tarifes no equitatives (art. 298).
Certament, la jurisprudència admet la possibilitat d'establir bonificacions o tarifes diferenciades, però aquesta diferència de tracte ha d'estar fonamentada ?en un criteri objectiu i raonable, d'acord amb judicis de valor generalment acceptats?.
Des d'aquesta perspectiva, no sembla que hi hagi raons objectives que justifiquin l'establiment d'una quota incrementada en un 50% per als alumnes les famílies dels quals no són titulars d'un bé immoble o d'un contracte de lloguer i que, en definitiva, no tenen un habitatge al municipi o no són titulars de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.
Així, cal tenir en compte que el servei prestat en els dos supòsits és el mateix, i que d'altra banda la normativa sobre admissió als centres docents ja preveu la prioritat d'accés dels alumnes residents al municipi.
D'altra banda, si bé les famílies no residents al municipi (o no titulars d'un contracte de lloguer amb subministrament d'aigua, de l'IBI o de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica) no han contribuït mitjançant la fiscalitat a sufragar part del cost que sufraga l'Ajuntament, també és cert que la participació d'infants a l'oferta, sigui quin sigui el seu municipi de residència, també beneficia aquest ajuntament, atès que aquestes famílies ocupen places a l'escola que, en cas contrari, potser quedarien vacants, i contribueixen a sufragar part del servei.
Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament del Bruc, d'una banda, que qualsevol modificació de la quota de les llars d'infants s'estableixi amb antelació suficient perquè pugui ser coneguda per les famílies durant el procés de preinscripció; i de l'altra, que s'iguali la quota que sufraguen les famílies per accedir a l'escola bressol, i se suprimeixi la distinció existent en funció de la titularitat de l'impost sobre béns immobles, l'impost sobre vehicles de tracció mecànica o la titularitat d'un contracte de lloguer al municipi, encara que això suposi incrementar la quota d'accés que sufraguen les famílies dels infants residents. Les desigualtats d'accés que es puguin derivar d'aquest increment es poden compensar a través de l'establiment d'ajuts a les famílies en situació socioeconòmica desafavorida.