La promotora mostra la seva disconformitat amb la resolució d'un procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret a les prestacions i als serveis vinculats iniciat a nom de la seva padrina.
Segons informa la promotora de la queixa, en data 20 de març de 2009, el Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) va dictar la resolució per la qual es reconeixia a la seva padrina un grau III i nivell 2 de dependència.
Segons manifesta, fins al 19 de gener de 2009 la seva padrina vivia en el domicili particular de Sant Feliu de Llobregat i tenia persones contractades que la cuidaven, però a causa de l'empitjorament del seu estat de dependència, en data 19 de gener de 2009, va ingressar de forma temporal en una residència privada de Sant Just Desvern.
En data 14 de juliol de 2009 es va signar l'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA), que proposava la prestació econòmica per cuidador no professional pel període comprès entre el 27 d'octubre de 2008 i el 18 de gener de 2009.
La promotora de la queixa va manifestar el seu desacord amb aquesta proposta, atès que no s'establia una prestació econòmica vinculada al servei de residència des de la data en què la seva padrina va haver d'ingressar a una residència.
La promotora de la queixa manifesta que li van comentar que no hi tenia dret, atès que la persona interessada estava en una residència privada.
El DASC indica que en data 3 de desembre de 2009 es va dictar la resolució del PIA de la persona interessada en què es reconeixia el dret a la prestació econòmica per cuidador no professional amb efectes des del dia 28 d'octubre de 2008 fins al 18 de gener de 2009.
No obstant això, no hi constava l'import de la prestació reconeguda, ni s'indicaven els motius pels quals des del 18 de gener de 2009 no es reconeix cap prestació, tot i que la promotora de la queixa va mostrar el seu desacord amb el document d'acord PIA i tot i que aquella resolució es va dictar en data 3 de desembre de 2009.
Segons va informar l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, en data 7 juliol de 2009, els serveis socials d'atenció primària del consistori van citar la promotora de la queixa, que era familiar de la persona dependent, per tal de dur a terme la primera entrevista, a fi i efecte de conèixer quina era la modalitat d'intervenció més adequada per a la persona interessada.
Segons s'indica en l'informe que ha tramès l'Ajuntament, els serveis socials van informar la promotora de la queixa de la impossibilitat de proposar una prestació econòmica vinculada al servei de residència per a la persona interessada mentre estigués en una residència privada, i es va requerir la sol·licitant perquè aportés una reserva de plaça a un màxim de tres centres (col·laboradors, concertats o públics de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS)).
L'Ajuntament també indica que es va oferir la possibilitat a la persona interessada de fer un ingrés directe en una plaça pública lliure que en aquells moments hi havia a Pallejà.
S'ha d'entendre que totes aquestes actuacions dutes a terme pels serveis socials d'atenció primària de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat van ser documentades en l'expedient PIA que va ser traslladat al DASC, per tal que es pogués dictar la corresponent resolució PIA. No obstant això, a la resolució PIA -que el DASC ha adjuntat a l'informe- no hi consta cap d'aquestes actuacions, ni el motiu pel qual no es reconeix cap prestació a la persona dependent des del 18 de gener del 2009.
En vista d'aquests fets, el Síndic recorda el deure de l'Administració de motivar expressament, de manera clara, comprensible i suficient totes les seves resolucions. En aquest sentit, suggereix que es revisi el contingut de la resolució dictada en data 3 de desembre de 2009, i que es dicti una nova resolució en què: s'inclogui l'import de la prestació econòmica per cuidador no professional; es motivi aquella resolució d'acord amb la manifestació de la persona interessada del desacord amb el PIA proposat des de serveis socials de primària, i es justifiqui el motiu pel qual no es proposa cap prestació des del 18 de gener de 2009 fins a la data de la resolució del PIA de la sol·licitant.
Altrament, la promotora de la queixa ha informat que en data 18 de gener de 2010 va presentar al registre de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) de Sant Feliu de Llobregat una reclamació prèvia contra la resolució PIA esmentada, sense que consti que s'hagi resolt encara. Per això, el Síndic demana informació del motiu del retard en resoldre aquella reclamació prèvia, la previsió de resoldre-la i el sentit en què es preveu resoldre-la.
Finalment, en vista del contingut de la instrucció 5/2009 facilitada i en vista d'aquest cas, el Síndic demana informació sobre els aspectes següents:
En primer lloc, la informació que es facilita a les persones dependents o als seus familiars respecte del contingut de la instrucció 5/2009 i per quins mitjans es facilita aquesta informació.
En segon lloc, les pautes que ha indicat el DASC als serveis socials d'atenció primària per tal que es requereixi a les persones interessades que facin una reserva d'un màxim de tres places en un centre col·laborador, concertat o de l'ICASS, quan les persones dependents es trobin ingressades a un centre privat. I també per quin mitjà s'ofereix a la persona dependent o als seus familiars el recurs residencial, en cas que hi hagi disponibilitat per ingressar la persona dependent en un centre públic de la comarca o en un radi en què la isòcrona no sigui superior a 1,30 h, i com s'informa la persona dependent o els familiars de les conseqüències, en cas de renúncia de la plaça.
En tercer lloc, els criteris que s'han de tenir en compte per considerar que un cas determinat es tracta d'una urgència social, ja que en la instrucció quarta s'indica que es pot proposar el PIA amb prestació econòmica vinculada al servei quan no hi hagi disponibilitat en centres col·laboradors o concertats i es tracti d'una urgència social.
I finalment, la confirmació de si el procediment establert en la instrucció tercera per efectuar els requeriments a la persona interessada per tal que aporti la reserva de plaça és el mateix per als supòsits que es recullen en la instrucció quarta, en vista del contingut de la instrucció quarta, en què s'indica que el PIA ha de recollir necessàriament la documentació de reserva de plaça en un centre col·laborador, concertat, o públic de l'ICASS.