Resolució
Q-03501/2015 Queixa relativa a la situació de discriminació laboral que afecta un agent del cos de la Policia Local de Granollers

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 20/05/2015
Data de l'últim moviment 09/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Granollers Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa, delegat sindical d'UGT que actua en representació d'un agent del cos de la Policia Local de Granollers, manifesta la seva disconformitat amb relació a la situació laboral que afecta l'agent.

Exposa que el seu representat va prendre part en un procés selectiu per a la provisió de set places d'agent de la policia local, però que en va quedar exclòs per no haver superat el període de pràctiques. Va impugnar aquesta decisió, i la Sentència 247/2011, de 19 de setembre, del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 13 de Barcelona va ordenar que es dugués a terme una nova valoració del seu període de pràctiques.

La nova valoració es va practicar l'octubre de 2012 amb la qualificació de "no apte". Tanmateix, la Junta de Personal de l'Ajuntament va denunciar-la perquè va considerar que s'havien produït noves irregularitats. La Sentència 1167/2013, de 13 de novembre, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va estimar el recurs formulat i va retornar les actuacions al Jutjat Contenciós Administratiu núm. 13. El Jutjat, per mitjà de la interlocutòria de 10 de juny de 2014, va ordenar el reingrés de la persona interessada al cos de la Policia Local. 

La persona interessada es va reincorporar al cos de la Policia Local el 16 de setembre de 2014 i va ser destinat al servei de grua municipal de forma obligatòria i fixa. Segons els representants sindicals d'UGT, CCOO i SPPM.cat, l'assignació obligatòria d'aquest agent al servei de grua no té cap precedent al cos de la policia de Granollers, ja que aquest servei sempre l'havien prestat de manera voluntària els agents que ho sol·licitaven.

Els delegats de prevenció i representants dels treballadors en el Comitè de Salut Laboral consideren que el promotor pateix una situació de discriminació i d'assetjament laboral, que l'està afectant des del punt de vista laboral, personal i de salut, raó per la qual el 13 de març de 2015 van presentar un escrit en què sol·licitaven l'inici del protocol d'assetjament laboral. Tot i això, el promotor de la queixa manifesta que no s'ha iniciat el protocol d'assetjament ni s'ha rebut cap informació de l'Ajuntament de Granollers amb relació als fets exposats, i que la situació de discriminació continua.

Un cop estudiat el conjunt de la informació tramesa per l'Ajuntament, el Síndic conclou que l'Administració municipal ha posat els mitjans al seu abast per poder buscar una solució al malestar d'aquest agent, com ara adscriure'l a un dels serveis que havia sol·licitat o posar en marxa els mecanismes tendents a investigar la situació d'assetjament laboral denunciada. No obstant això, el Síndic ha observat que el procés d'assignació dels llocs de treball dins del cos de la Policia Local està mancat de regulació.

Si es té en compte l'Acord regulador de les condicions de treball dels funcionaris de l'Ajuntament de Granollers per al període de 26 de març de 2014 a 31 de desembre de 2015, no es pot posar en dubte que correspon al cap del cos el comandament immediat de la Policia Local, per la qual cosa li pertoca determinar en cada cas les necessitats del servei. Aquestes necessitats es corresponen amb els fets que puntualment puguin reclamar l'increment dels efectius que conformen el servei ordinari, però no poden erigir-se com a fonament dels processos d'assignació de funcions entre els agents del cos.

Dins del cos de la Policia Local, els agents poden ser designats per prestar diferents funcions, com ara el servei de policia de proximitat, el de disciplina viària, el de seguretat ciutadana, el d'atestats o el de grua, entre altres. I aquesta designació comporta adscriure l'agent a un determinat lloc de treball que hauria de quedar prèviament definit a la relació de llocs de treball (RLT), juntament amb els sistemes de provisió.

Per tant, si les tasques que corresponen a cada un dels llocs d'agent de la Policia Local són diferents, aquestes haurien de quedar definides a l'RLT juntament amb la identificació dels sistemes de provisió del lloc. En el cas que no hi hagués diferències perquè els agents fan de manera rotatòria les mateixes tasques, caldria que una norma interna o un pacte o acord adoptat en el si de la mesa de negociació així ho especifiqués.

L'organització jeràrquica del cos, les funcions que l'article 27 de la Llei de Policies Local atorga al cap del cos per exercir-ne el comandament immediat i la possibilitat que en determinades circumstàncies es pugui ordenar el trasllat forçós d'un servei a un altre mitjançant una resolució motivada no obsten perquè l'Ajuntament, a partir de l'RLT i de l'organigrama funcional que reculli els diferents serveis o destinacions de la Policia Local, reguli els mecanismes de provisió i assignació dels serveis mitjançant acord adoptat en el si de la mesa de negociació, sens perjudici d'incloure'ls en el futur Reglament del cos.
 
Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que en el marc de la propera reunió de la mesa de negociació s'incorpori com a ordre del dia el tractament de la regulació dels mecanismes d'assignació i provisió per part dels agents de la Policia Local dels llocs vacants del cos.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/07/2015 Ajuntament de Granollers Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/09/2015 Ajuntament de Granollers Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/10/2015 Ajuntament de Granollers Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2015 Ajuntament de Granollers Resolució pendent d'acceptació
09/12/2015 Ajuntament de Granollers Reiteració a la resolució pendent d'acceptació