La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la informació que l'Institut Municipal d'Educació va adreçar a les escoles bressol municipal amb relació a la vaga que va tenir lloc el 9 de maig de 2013.
Exposa que és treballadora i directora d'una escola bressol municipal de Barcelona i que considera que la informació del 7 de maig de 2013 adreçada a les escoles bressol de l'l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (en endavant IMEB) i a les famílies usuàries, relativa als serveis mínims decretats per la Generalitat de Catalunya per a la vaga de 9 de maig de 2013, és taxativa i restringeix el dret de vaga als directors i directores de les escoles bressol municipals.
La promotora de la queixa manifesta que en les escoles bressol municipal no hi ha equip directiu. Per això, en els casos en què el director o directora no es troba a l'escola, ja sigui per una baixa mèdica ja sigui per gaudir d'un dia d'assumptes personals, un tutor o tutora de l'escola bressol exerceix les funcions de direcció. En conseqüència, la persona interessada considera que quan hi ha una convocatòria de vaga tots els treballadors i treballadores han de poder exercir el seu dret de vaga, inclòs el director o la directora, mentre es compleixin els serveis mínims.
L'informe de la Regidoria d'Educació i Universitats assenyala que les comunicacions sobre serveis mínims a les escoles bressol que la gerència de l'IMEB tramet es limiten a informar dels serveis mínims acordats per l'autoritat laboral per mitjà de la corresponent ordre del Departament d'Empresa i Ocupació.
També s'indica que la poca antelació amb què es publiquen les ordres del Departament no deixa prou marge negociador, per la qual cosa l'IMEB informa del contingut d'aquestes ordres la representació social dels treballadors abans de la tramesa de la comunicació a les escoles bressol i a les famílies.
Per tot això, l'IMEB considera que només podrà dur a terme una reformulació de les comunicacions sobre els serveis mínims en el cas que, o bé el Departament d'Ensenyament modifiqui la composició de la direcció de les escoles bressol, o bé el Departament d'Empresa i Ocupació modifiqui els serveis mínims.
Tot i això, el Síndic considera que cal buscar alternatives que possibilitin que el dret fonamental a la vaga pugui ser exercit pels titulars dels òrgans unipersonals que assumeixen la direcció de les escoles bressol, sense que això impliqui descuidar l'atenció que precisa aquesta delicada etapa educativa d'infants de 0 a 3 anys.
I és per això que suggereix a l'Ajuntament de Barcelona, d'una banda, que en el moment d'exposar al Departament d'Empresa i Ocupació quines són les propostes de serveis mínims per al cas de les escoles bressol, l'IMEB proposi el director/a del centre o qui el substitueixi habitualment en el cas d'absències justificades; o bé que després d'una negociació amb els representants dels treballadors, es concreti que el substitut de la persona de l'equip directiu de l'escoles bressol podrà ser qui el substitueixi habitualment en el cas d'absències justificades.