D'acord amb la informació facilitada pel director del Born Centre Cultural, es va donar una resposta al primer escrit del promotor, però no a un de posterior, en què insistia a demanar informació addicional sobre la mateixa qüestió.
El promotor reiterava la seva petició d'accedir a informació sobre els contractes formalitzats des de l'inici de les obres amb empreses i professionals, amb indicació dels imports, forma d'adjudicació, adjudicatari i fonament de l'oferta escollida. De la resposta del director del Born Centre Cultural es dedueix que es considera que el promotor de la queixa no té dret a accedir a la informació demanada. No obstant això, més enllà del dret específic i privilegiat d'accés a informació que es reconeix als càrrecs electes municipals per a l'exercici de les seves funcions i el que correspon als òrgans d'intervenció i control econòmic, cal tenir en compte que les normes de procediment administratiu regulen també el règim d'accés dels ciutadans a arxius i registres públics. Així mateix, la legislació de contractació pública també conté normes relatives a l'accés a informació contractual, encara que essencialment fan referència al dret d'accés específic dels licitadors que han presentat una oferta en un procediment contractual concret.
Així, cal tenir en compte que l'article 37 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l'article 27 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, reconeixen el dret dels ciutadans a accedir a arxius i registres de les administracions públiques. Més concretament, l'article 27.3 de la Llei 26/2010 determina que l'autorització o denegació de l'accés als registres i arxius s'ha de fer en els termes que estableix la legislació bàsica, per resolució motivada i ponderant sempre els drets i interessos de privacitat, confidencialitat, protecció de dades i altres que podrien resultar afectats.
D'altra banda, els articles 153 i 154 del Text refós de la Llei de contractes del sector públic, aprovat per Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, regula obligacions específiques de publicitat amb relació a l'adjudicació dels contractes, sens perjudici de preservar la divulgació de la informació que l'òrgan de contractació consideri que pot perjudicar els interessos comercials legítims de les empreses o bé la competència lleial entre elles.
Per contra, la informació facilitada per l'Ajuntament de Barcelona no fa cap referència a aquesta regulació i dóna a entendre que es tracta d'informació només disponible per a regidors i per a control dels organismes d'intervenció econòmica. Per aquesta raó, el Síndic demana a l'Ajuntament que valori de nou la petició d'accés del promotor de la queixa a la informació demanada d'acord amb els paràmetres legals indicats. Aquesta valoració ha de partir del reconeixement del dret ciutadà a accedir als arxius i registres públics, i la denegació ha de ser motivada i només ha de tenir relació amb aquella informació concreta en què es consideri que ha de prevaldre el dret d'un tercer que es vegi perjudicat si aquella informació es difon.