El promotor de la queixa, empleat de l'Ajuntament de Sabadell fins que es va jubilar el juny de 2010, manifesta la seva disconformitat amb la resposta facilitada pel consistori quan s'hi va adreçar per reclamar el pagament proporcional del complement de productivitat que entén que li corresponia per l'acompliment d'objectius de 2010 fins al dia en què es va jubilar.
Exposa que se li denega el pagament del complement al·legant que, d'acord amb el Decret número 2913/2011, l'import de la productivitat només s'ha abonat als empleats que figuraven donats d'alta el mes en què es va abonar.
D'acord amb la informació proporcionada per l'Ajuntament de Sabadell, sembla que la manca de retribució per aquest concepte va ser deguda a un acord amb la representació sindical amb la qual es va arribar a un pacte verbal per tal d'abonar la productivitat per l'acompliment d'objectius.
El pacte establia com a requisit per tenir dret a percebre aquest pagament que l'empleat municipal es trobés d'alta a l'Ajuntament al moment de l'abonament, ja que la productivitat es va configurar com un incentiu únicament aplicable al personal en actiu al moment del pagament.
Tot i això, cal tenir present que el complement de productivitat té per objecte retribuir actuacions ja dutes a terme pels empleats públics, per la qual cosa el Síndic entén que la manca de pagament basada en el fet de no estar en actiu dóna lloc a un resultat injust.
El complement de productivitat, d'acord amb el que estableix l'article 171 del Decret 214/1990, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de personal al servei de les entitats locals, retribueix el rendiment especial, l'activitat extraordinària i l'interès i la iniciativa amb què l'empleat públic ha desenvolupat el seu treball en el període de temps a què el complement es refereix.
És per aquesta raó que el Síndic entén que l'Ajuntament no va respectar la finalitat amb què es configura la retribució complementària que la persona interessada reclama amb relació al període de temps de l'any 2010 en què va estar en actiu.
En conseqüència, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sabadell que doni les ordres oportunes per tal que s'avaluï en funció de circumstàncies objectives relacionades directament amb l'exercici del lloc de treball i amb els objectius que tingués assignats si efectivament pertocava a la persona interessada percebre alguna quantitat en concepte de complement de productivitat.
Posteriorment, l'Ajuntament de Sabadell ha desestimat el suggeriment del Síndic, desestimació que fonamenta, d'una banda, en el fet que cal aplicar el decret segons el qual la percepció del complement de productivitat només s'havia d'abonar als funcionaris que es trobessin en actiu a l'Ajuntament al moment en què s'havia d'efectuar el pagament; i, de l'altra, en el fet que la persona interessada, entre els dies 20 de novembre de 2009 i 21 de maig de 2010, va estar en situació d'incapacitat temporal derivada de malaltia comuna, i entre els dies 22 de maig i 14 de juny (data de la jubilació) va gaudir de les vacances reglamentàries.
El Síndic entén que l'argument vàlid per denegar el pagament del complement és aquest segon. Tot i això, l'Ajuntament no havia informat de la situació d'incapacitat temporal del treballador ni de les vacances de què va gaudir abans de la data de la jubilació.
Certament, si ambdues situacions es van encadenar de la manera que ara s'exposa, la persona interessada no podia percebre un complement que, d'acord amb la normativa vigent, retribueix el rendiment especial, l'activitat extraordinària i l'interès i la iniciativa amb què hauria hagut de desenvolupar el seu treball en el període de temps comprès des del començament de l'any 2010 fins a la jubilació.
En conseqüència, el Síndic finalitza la seva actuació en aquest assumpte.