Resolució
Q-03577/2011 Presumpta discriminació dels fills únics (o dels fills amb germans no escolaritzats) en el procés d'admissió als centres de secundària de Santa Perpètua de Mogoda.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 01/06/2011
Data de l'últim moviment 29/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Queixa referida a la presumpta discriminació dels fills únics (o dels fills amb germans no escolaritzats) en el procés d'admissió als centres de secundària de Santa Perpètua de Mogoda, atès que es consideren els centres adscrits com a centres únics i s'aplica el criteri de prioritat de germans al centre també quan aquests estan escolaritzats a centres de primària adscrits.

Contingut

En el marc d'altres expedients de queixa, el Síndic ja ha destacat que la consideració dels centres adscrits com a centres únics en l'aplicació del criteri de germans al centre és un criteri de prioritat recollit a la Llei d'educació i a la normativa estatal de caràcter bàsic, que afavoreix l'agrupament de germans al mateix centre i que ha de ser valorat positivament des de la perspectiva del foment de la conciliació de la vida escolar i familiar dels alumnes de famílies amb més d'un fill escolaritzat, perquè dóna opció a aquestes famílies a escollir l'institut més proper a l'escola de primària del germà per davant d'altres famílies sense fills escolaritzats. 

Tot i això, l'aplicació d'aquest criteri referent a l'existència de germans en el cas de municipis que tenen la consideració de zona única i on tots els centres de primària es troben adscrits a tots els centres de secundària pot comportar que l'alumnat que no disposa de germans escolaritzats, tampoc en el centre de primària d'origen, tingui a la pràctica menys opcions de tria i sistemàticament es vegi assignat als centres menys desitjats, en aquells municipis en què hi ha diferències significatives en la demanda que reben els centres de secundària.

Des de la perspectiva dels drets en matèria d'educació, el principal argument que pot justificar l'existència d'aquesta desigualtat en les oportunitats de tria dels infants sense germans escolaritzats és la necessitat de fomentar models de tria escolar més favorables a la conciliació de les famílies amb més d'un fill escolaritzat. 

Tanmateix, les dades de què es disposa no semblen plantejar la necessitat d'un canvi en el model d'adscripció vigent. De fet, l'informe del Departament d'Ensenyament exposa que tant l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda com el Departament d'Ensenyament valoren l'adscripció de forma positiva.

A Santa Perpètua de Mogoda, en qualsevol cas, el principal desequilibri ve motivat bàsicament pels diferents nivells de demanda dels instituts. 

Des d'aquest punt de vista, convé tenir present que la infrademanda de determinats centres es troba en l'origen i en la reproducció de determinats processos de segregació escolar. El Síndic recorda al Departament d'Ensenyament, doncs, la conveniència de tenir present aquest aspecte, i de promoure polítiques d'equitat en l'admissió als dos instituts, a fi d'evitar desigualtats en la seva composició social. 

També li demana que exposi els factors que poden ajudar a explicar aquests desequilibris.

En altres expedients de queixa, el Síndic ha destacat al Departament d'Ensenyament que la diferenciació de centres amb oferta d'ESO-FP (amb o sense batxillerat) i de centres amb oferta d'ESO-batxillerat contribueix a diferenciar el tipus d'alumnat que s'hi escolaritza, ja que en l'imaginari col·lectiu s'estableixen diferències entre instituts orientats fonamentalment als ensenyaments d'itineraris més professionalitzadors (cicles formatius), que concentren alumnat amb més dificultats, i instituts orientats fonamentalment cap als ensenyaments d'itineraris més academicistes (batxillerat), que concentren alumnat amb més expectatives de promoció escolar. 

Finalment, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que valori si es produeixen aquestes dinàmiques en el cas de Santa Perpètua de Mogoda i que, en cas afirmatiu, vetlli per promoure mesures que evitin la diferenciació de les característiques de l'alumnat admès a l'ESO. Aquesta mateixa diferenciació de l'alumnat reverteix també en la tensió amb què les famílies viuen la tria de centre, tal com mostra aquesta queixa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/06/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/08/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/10/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/10/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració posterior a la primera
21/11/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/02/2012 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/05/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/06/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
29/06/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat