La persona interessada, mare de dos alumnes, considera que no té una situació econòmica favorable per assumir la despesa que li representa aquest proper curs utilitzar el servei de transport escolar per als seus dos fills.
L'Ajuntament de Calafell exposa que el nivell de renda familiar de la promotora se situa per sobre del llindar considerat en les Bases d'ajuts a l'educació de caràcter individual per a infants i joves, aprovades per la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Calafell el 28 de desembre de 2004. Amb tot, el Síndic indica que el llindar establert per discriminar positivament determinades situacions econòmiques en la concessió d'ajuts és realment baix. Segons la informació aportada, el cost d'ús del servei és de 50 euros mensuals. En el cas hipotètic d'una família amb dos membres, per exemple, un progenitor i un fill, amb uns ingressos de 8.000 euros anuals (4.000 euros per membre), l'ús del servei suposa destinar més del 6% dels ingressos familiars anuals només a aquest concepte. Tot i això, aquesta família no veu discriminada positivament la seva situació econòmica en la concessió de subvencions per a l'accés al servei.
El Síndic suggereix, doncs, que l'Ajuntament de Calafell valori la conveniència d'augmentar el llindar d'ingressos previst per la normativa, o altres fórmules alternatives per tal que més famílies amb dificultats puguin beneficiar-se d'ajuts en l'accés al servei de transport escolar. Addicionalment, la promotora exposa que un dels seus fills presenta una discapacitat psíquica i psicomotriu. Pel que es desprèn d'aquest expedient de queixa, el Síndic interpreta que aquesta condició tampoc no és discriminada positivament en la concessió d'ajuts per part de l'Administració local i comarcal. Per aquest motiu, el Síndic recorda al Consell Comarcal del Baix Penedès i a l'Ajuntament de Calafell que la normativa específica i general, en aquest sentit, dóna una protecció especial als infants amb discapacitat.
La mateixa Convenció sobre els drets de l'infant de les Nacions Unides, per exemple, que inspira la normativa estatal i catalana que afecta directament o indirectament la situació de la infància, estableix a l’article 23: “1. Els estats membres reconeixen que l'infant disminuït físicament o mentalment ha de gaudir d'una vida plena i respectable en condicions que li assegurin dignitat, que li permetin d'arribar a valdre's per ell mateix i que li facilitin la participació activa en la comunitat. 2. Els estats membres reconeixen el dret de l'infant disminuït a rebre atencions especials i vetllaran perquè, d'acord amb els recursos disponibles, es presti a l'infant beneficiari i als qui tinguin la responsabilitat de la seva cura l'ajuda sol·licitada, i que aquesta sigui l'adequada a la situació de l'infant i dels pares o d'altres persones que en tinguin cura. 3. En consideració a les necessitats especials de l'infant disminuït, l'ajuda ha de ser gratuïta sempre que sigui possible, tenint en compte els recursos econòmics dels seus pares o de les altres persones que en tinguin cura, i ha d'anar destinada a assegurar que l'infant disminuït tingui accés efectiu a l'educació, la formació, els serveis d'atenció a la salut, la preparació per al treball, i les oportunitats d'esplai, i que rebi aquests serveis de manera adequada per a aconseguir la màxima integració social i desenvolupament individual possibles, inclòs el desenvolupament cultural, i espiritual.”
D'acord amb aquests principis, que són de compliment obligatori per part de totes les administracions dels estats membres, el Síndic indica, en primer lloc, que l'infant amb discapacitat té més dificultats d'accessibilitat al centre escolar, atesa la seva situació i atesa la dificultat d'accedir-hi a través d'altres mitjans (a peu, amb bicicleta, etc.); i, en segon lloc, que el nivell de renda de la família no garanteix necessàriament que l'infant amb discapacitat tingui plenament garantida una situació d'igualtat en l'accés als recursos socials i educatius, ni tampoc plenament cobertes les seves necessitats especials. Per aquest motiu, el Síndic suggereix al consistori que valori la possibilitat de garantir, conjuntament amb el Consell Comarcal del Baix Penedès, l'accés al sistema d'ajuts per al servei de transport escolar als alumnes amb discapacitat.