La promotora mostra la seva disconformitat amb el procediment de resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) d'una sol·licitud de revisió del reconeixement de grau de disminució.
La persona interessada exposa que, en el marc d'un procediment de revisió de grau de disminució, el mes de març de 2008 el DASC va dictar una resolució per la qual se li reconeixia un grau de disminució del 68%, però no la superació del barem de mobilitat.
La sol·licitant va presentar una reclamació prèvia, ja que estava disconforme amb aquesta valoració; en concret, pel que fa al barem de mobilitat.
Després d'haver-li fet un nou reconeixement, la persona interessada va rebre una resolució sobre aquesta reclamació, de data 2 de juliol, i una altra de posterior, de 31 de juliol de 2008. Tot i que no es modifica la valoració realitzada, el contingut d'aquestes dues resolucions és diferent i, segons exposa la persona interessada, conté diverses errades.
D'altra banda, la reclamant manifesta que ha demanat aclariments i informació sobre la valoració i la puntuació assignada, però que no se li han facilitat.
Un cop valorada la informació de resposta de l'anterior DASC sobre aquest assumpte, el Síndic formula al Departament de Benestar Social i Família les consideracions següents:
En primer lloc, pel que fa a la valoració de les dificultats de mobilitat, la puntuació de cinc punts assignada, desglossada per concepte, segons allò establert a l'annex 3 del Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre, no assolia el mínim establert per considerar superat el barem de mobilitat reduïda.
Segons les dades aportades, s'ha fet arribar a la persona interessada d'aquesta valoració tècnica. En aquest sentit no s'aprecia cap irregularitat, tot i que aquesta persona tingui la possibilitat d'impugnar aquesta valoració i aportar les proves contradictòries que cregui convenients.
D'altra banda, el Síndic posa de manifest les incidències i els errors continguts en la resolució de 31 de març de 2008, per la qual es resolia la reclamació prèvia. Així, per exemple, s'indicava erròniament que la resolució impugnada l'havia emès el cap d'Atenció a les Persones del Barcelonès, que la resolució s'havia notificat en data 00/00/0000 i que s'estimava la reclamació prèvia quan, de fet, es mantenia la qualificació.
El 31 de juliol de 2008 es va emetre una nova resolució, en què s'indicava que es desestimava la reclamació. Però posteriorment, el 4 de setembre de 2008, es va dictar una altra resolució, en què es mantenien els errors de la resolució de data 31 de març de 2008.
Sobre aquesta qüestió, l'informe del DASC indicava que es tractava d'errors materials de forma i no de contingut i afegia que, amb posterioritat, la persona interessada havia presentat una nova sol·licitud de revisió i que en aquestes actuacions es recollien les dades correctes.
Sobre aquestes incidències, el Síndic assenyala que, amb independència que es considerin errors materials, s'haurien d'esmenar convenientment, atès que la successió de resolucions amb errades i el contingut de la darrera generen confusions i dificulten l'acreditació de la situació de discapacitat reconeguda.
Això no obstant, cal tenir en compte també les actuacions posteriors que s'han fet en aquest procediment, arran de la nova sol·licitud de revisió de discapacitat presentada per la persona interessada el gener de 2010.
Així, el DASC va trametre una resolució de data 19 de juliol de 2010 per la qual es desestimava aquesta revisió i es confirmava la qualificació anterior.
Ara bé, la promotora de la queixa s'ha adreçat de nou al Síndic tot indicant que no havia rebut aquesta resolució. A més, indica que el mes de març de 2010 la van citar telefònicament per a una revisió al centre d'atenció al discapacitat (en endavant CAD) de Girona l'11 de març de 2010. Aquesta cita es va anul·lar per circumstàncies conjunturals, però van indicar-li que la tornarien a citar.
La sol·licitant manifesta que en aquell moment va advertir que havia canviat d'adreça, cosa que va reiterar el setembre de 2010 en una trucada telefònica al CAD, però encara no ha rebut cap resolució respecte a aquest canvi.
En la documentació aportada es constata que en la resolució de 19 de juliol de 2010 s'indicava l'adreça antiga, quan, segons la persona interessada, ja havia comunicat la nova adreça. Per tant, no s'ha notificat convenientment a la persona interessada aquesta resolució.
En vista d'això, i a banda que es comprovin les dades esmentades amb les que consten al Departament, cal tenir en compte el temps que ha transcorregut des del darrer reconeixement que es va fer a la persona interessada, que ja supera els dos anys.
Per tot això, el Síndic considera que seria convenient que els serveis tècnics de valoració fessin un nou reconeixement a la promotora, per tal de resoldre la sol·licitud de revisió formulada, a més d'esmenar les incidències i els errors detectats en la resolució de 4 de setembre de 2008, que -segons les dades aportades- és la immediatament anterior a aquesta darrera sol·licitud de revisió.
Finalment, el Síndic havia demanat a l'anterior DASC informació sobre l'aplicació que es fa en els procediments de reconeixement de discapacitat de les previsions del Reial decret 1197/2007, de 14 de setembre, pel qual es modifica el Reial decret 504/2007, de 20 d'abril, pel qual s'aprova el barem de valoració de dependència.
Tot i que aquesta qüestió no té incidència directa en l'assumpte plantejat per la reclamant en la seva queixa, en vista de la informació rebuda, el Síndic manifesta que valorarà l'oportunitat d'iniciar una actuació d'ofici per estudiar específicament aquesta qüestió.
De conformitat amb això exposat, en vista de la informació facilitada sobre el cas, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que:
Primer, s'esmeni la resolució del cap del Servei d'Atenció a les Persones de data 4 de setembre de 2008, referent a la reclamació prèvia interposada per la persona interessada.
Segon, es verifiquin la dades i el domicili de notificacions de la promotora que consten en el procediment de sol·licitud de revisió.
Tercer, es faci un nou reconeixement a la reclamant, per tal de resoldre convenientment la sol·licitud de revisió presentada al gener de 2010.
El Departament de Benestar Social i Família ha informat el Síndic de les actuacions que s'han dut a terme per esmenar la resolució emesa l'any 2008, que s'han verificat les dades i el domicili de notificacions de la persona interessada, i que es va programar un altre reconeixement per tal de resoldre una nova sol·licitud de revisió de discapacitat, sobre el qual ja s'ha emès la resolució corresponent. Així doncs, en vista de la informació tramesa, el Síndic finalitza les actuacions iniciades en aquest assumpte.