La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la prestació de la renda mínima d'inserció que tenia reconeguda.
Exposa que en sessió de la Comissió Interdepertamental de la Renda Mínima d'Inserció de data 19 de juliol de 2011 es va acordar suspendre la seva prestació amb efectes des del dia 1 de juliol de 2011 perquè el titular i/o beneficiari de la prestació havia rebutjat una feina o n'havia causat baixa voluntària, segons estableix l'article 5 f) del Decret 339/2006, de 5 de setembre.
En l'informe de la Direcció General d'Economia Social, Cooperativa i Treball Autònom s'indica que quan el 31 de maig de 2011 es va tenir coneixement que la persona interessada havia causat baixa voluntària de la seva feina, es va suspendre la prestació de renda mínima d'inserció perquè havia incomplert una de les obligacions de les persones destinatàries d'aquesta prestació: no rebutjar una oferta d'ocupació adequada a la seva situació personal i familiar en els termes que estableix la normativa corresponent.
No obstant això, s'afegeix que arran de la valoració de la documentació mèdica que els serveis socials van enviar l'octubre de 2011 perquè consideraven justificada aquesta baixa voluntària, estava prevista la possible represa del pagament de la prestació. Tot i això, en tenir coneixement que el 31 de gener de 2013 la persona interessada va tornar a causar baixa voluntària d'una altra relació de treball, l'Òrgan Tècnic va proposar l'extinció de la prestació.
Un cop analitzada tota la documentació i la informació de què es disposa, el Síndic fa les consideracions següents:
Efectivament, tal com disposa la normativa, és una obligació de la persona a qui s'està abonant una prestació de renda mínima d'inserció no rebutjar una oferta d'ocupació adequada a la seva situació personal i familiar en els termes que estableix la normativa corresponent. La persona interessada va renunciar a un contracte de treball però ho va fer per motius mèdics justificats, tal com es pot desprendre del fet que els serveis socials consideressin les causes mèdiques contingudes en els informes mèdics suficients per justificar que la persona interessada hagués de renunciar al seu contracte de treball, i també del fet que el Departament d'Empresa i Ocupació valorés també aquesta informació i hagués previst, malgrat la renúncia de la persona interessada al contracte de treball, la represa de la prestació.
D'altra banda, la normativa que regula el procediment administratiu disposa que l'Administració que instrueix un procediment ha de dur a terme d'ofici els actes necessaris per al coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució. Aquestes garanties s'han de respectar en tots els procediments administratius, però més encara quan l'acte que s'adopta té una transcendència tan rellevant com en aquest cas, en què es priva la persona d'una prestació prèviament reconeguda i que té com a finalitat atendre les necessitats bàsiques de subsistència.
És per això que el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que doni les ordres oportunes per tal que, abans de resoldre l'extinció de la prestació de la persona interessada, es faci una nova valoració del cas en atenció a aquestes circumstàncies, amb la finalitat de comprovar si la renúncia al contracte de treball que la persona interessada va fer a finals de gener de 2013 es deu també en aquesta ocasió a causes mèdiques que justificarien aquesta renúncia. I, en cas que sigui així, que s'acordi la represa de la prestació de renda mínima d'inserció si la persona interessada segueix reunint la resta de requisits exigibles, de la mateixa manera que es va preveure en el cas de la renúncia de maig de 2011.