La promotora es queixa de la manca de resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) d'un procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés a les prestacions i als serveis vinculats.
D'acord amb la informació facilitada, la persona interessada va presentar aquesta sol·licitud el març de 2008. El novembre del mateix any va comunicar el canvi de domicili, ja que va ingressar en un centre residencial de Castellar del Vallès. Malgrat tot, sembla que a hores d'ara encara no s'ha resolt el procediment, ni se li ha fet la valoració de dependència.
El DASC indica que el canvi de domicili de la persona inatressada va implicar un retard en el tràmit de valoració, per la necessitat d'assignar un nou equip de valoració i la modificació informàtica de les dades, però que en breu es farà la valoració.
Cal tenir en compte que la comunicació de canvi de domicili es va fer el 13 de novembre de 2008 -segons consta en la documentació aportada, en aquesta data es va registrar la comunicació al Consorci de Serveis Socials de Barcelona.
Així doncs, han transcorregut dos anys des d'aquest canvi de dades, i per tant no es pot considerar que aquesta demora o paralització del procediment pugui estar justificada pel canvi de domicili. No s'ha informat tampoc de l'existència de cap altra circumstància que pugui haver estat causa d'aquesta demora.
El Síndic recorda davant d'això que l'actuació administrativa s'ha de regir pels principis de celeritat i eficàcia, i que s'han d'impulsar d'ofici tots els tràmits que siguin necessaris per a la resolució del procediment.
Així, en el supòsit d'un canvi de domicili, com el que es planteja en aquest cas, o qualsevol altra circumstància que es pugui donar durant la tramitació d'un procediment, cal que l'òrgan responsable de la tramitació impulsi de manera àgil les actuacions que corresponguin, com ara l'assignació a l'equip de valoració, la generació del document en format pdf al qual es fa referència, o qualsevol altra actuació que sigui necessària.
No es pot deixar d'assenyalar que, tot i que aquest deure de celeritat és aplicable a totes les actuacions administratives, en supòsits com el que es planteja ara, l'atenció a les necessitats de les persones dependents està lligada a aquest reconeixement, i per tant és especialment important vetllar per una eficiència màxima.
Des d'aquesta perspectiva, el Síndic recorda que és necessari que s'adoptin les mesures adients per tal que, amb caràcter general, les modificacions de dades que es produeixin durant la tramitació dels procediments s'incorporin i es gestionin de manera àgil, i s'evitin paralitzacions com la que s'ha donat en aquest cas.
A més, amb relació al cas concret que motiva aquesta queixa, suggereix que es prenguin les mesures oportunes per tal que sense més demora es faci la valoració a la persona interessada i es dicti la resolució corresponent com més aviat millor.