Resolució
AO-03733/2013 Actuació d'ofici relativa al retorn a Rússia d'un infant tutelat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 21/05/2013
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El Síndic ha obert aquesta actuació d'ofici després de tenir coneixement del retorn a Rússia d'un infant tutelat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA), juntament amb una altra nena de cinc anys.

Contingut

La situació que s'ha posat de manifest arran dels trasllats d'aquests infants a Rússia reflecteix la necessitat que la DGAIA revisi en profunditat els procediments i les instruccions sobre l'actuació que s'ha de portar a terme per garantir l'estabilitat psíquica i emocional dels infants davant de propostes de canvi d'aquesta naturalesa.

A partir de les disfuncions que de ben segur s'han constatat en aquest cas, cal implementar mecanismes per evitar que això torni a succeir.

Així doncs, en relació amb aquesta qüestió, el Síndic recomana a la DGAIA que dicti instruccions sobre el temps i la forma de l'actuació que s'ha de portar a terme davant de propostes de trasllat de país d'infants tutelats, basades en l'escolta de cada infant i les seves necessitats particulars, d'acord amb l'interès superior de l'infant, tenint en compte els aspectes següents:

a) A l'hora de valorar la millor decisió, s'ha de tenir en compte si l'infant podrà rebre l'atenció especial a la qual tenen dret els infants que han estat privats de viure amb els seus pares, i que s'ha d'interpretar més enllà del proveïment del recurs on viure, i ha d'abastar la cura i l'atenció especials que necessiten els infants que han patit mancances en la cobertura de les seves necessitats bàsiques. 

b) Cal valorar el trasllat d'infants i adolescents a d'altres països des de l'òptica de l'interès superior de l'infant per sobre de qualsevol altre. 

c) S'han d'estudiar rigorosament les circumstàncies personals i familiars dels infants susceptibles de ser retornats al país d'origen dels seus pares en acolliment en família extensa o per ingressar en el sistema de protecció (com en aquest cas), i garantir que es compleixen els requisits establerts en l'article 127 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència (que els que volen acollir l'infant hagin mostrat prou interès pel seu benestar, que hi hagi vincle afectiu, que tinguin la capacitat de preservar-lo de les condicions que van generar la situació de desemparament i una aptitud educadora adequada. Així mateix, no hi ha d'haver oposició a l'acolliment per part de les persones que conviuen en el domicili dels acollidors).

d) Cal valorar l'impacte emocional i psicològic del trasllat de l'infant al país d'origen dels seus pares en acolliment en família extensa o per ingressar en el sistema de protecció. Una observació atenta i especialitzada per part del centre o dels acollidors i una exploració per part de l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència són imprescindibles abans d'emprendre un procés de trasllat.

e) Cal tenir en compte la manifestació del desig de l'infant o de l'adolescent mitjançant un procés d'escolta adequat a la seva edat, directa en el cas dels infants més grans i dels adolescents, i indirecta en els més petits. Això comporta respectar i valorar la negació o oposició de l'infant o de l'adolescent al seu trasllat, i en tot cas treballar-la amb més temps i més eines, i tornar-la a valorar més endavant. 

f) Cal consolidar una coordinació efectiva i una actuació integrada durant un temps suficient entre els agents (nacionals i internacionals) que intervenen en aquest procés, a fi que el trasllat tingui en compte l'interès superior de l'infant o adolescent, d'acord amb:

- La valoració de la relació i el vincle afectiu amb els familiars amb qui anirà a viure, en cas que els conegui, o de l'impacte emocional i psicològic que li produirà anar a viure amb familiars o relatius que no coneix o ingressar en un nou sistema de protecció.

- La valoració de la manifestació del desig, les expectatives, i els anhels de l'infant o adolescent, per mitjà d'una escolta adequada a la seva edat.

g) Cal incrementar els mecanismes de supervisió en els processos de trasllat d'infants a d'altres països, amb la finalitat d'assegurar un treball de qualitat dels professionals que hi treballen que garanteixi l'interès superior dels infants i adolescents implicats i garantir la suficiència de recursos humans per dur a terme les revisions, la formació especialitzada de les persones que han de fer la revisió i la supervisió, la participació de l'infant o de l'adolescent, l'escolta directa de l'infant en la forma més adequada a la seva edat i circumstàncies, i l'escolta indirecta observant els signes de malestar i de patiment, i també la reflexió en equip, que portarà a proposar la millor opció per a l'infant, i la coordinació amb els altres serveis i professionals que hi intervenen.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/06/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/08/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/04/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/05/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
26/06/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació