La promotora mostra la seva disconformitat sobre el servei que dispensa una companyia d'ambulàncies del Vallès. En concret, es queixa sobre diverses incidències que va patir en un trasllat que aquesta companyia va fer del seu fill.
El Departament de Salut respon que per preparar els desplaçaments dels domicilis als diversos centres, s'intenta coordinar al màxim possible les diverses peticions i, en cas d'una altra concentració de peticions, es contacta amb els proveïdors i els usuaris per modificar horaris i adaptar-los.
Pel que fa als retorns al domicili, aquesta coordinació és més complicada, ja que poden sorgir diverses incidències que s'han d'anar organitzant. Tanmateix, no obstant aquestes dificultats, habitualment els temps s'ajusten al que estipula la Instrucció del CatSalut 03/2006.
Sobre la qualitat del servei que ofereix aquesta empresa d'ambulàncies, l'empresa fa enquestes de satisfacció anualment, i en les enquestes fetes pel CatSalut el grau de satisfacció global amb el servei rebut és de 8,38, i el 87,8% dels usuaris tornarien a utilitzar la mateixa empresa de transport.
Pel que fa al cas concret de la persona interessada, no hi ha constància verbal o escrita de cap reclamació, i en els impresos de petició del servei no consta que la persona que s'havia de traslladar tingués cap necessitat especial per la qual hagi de ser derivada a un altre tipus de transport.
Finalment, el Departament esmenta que no ha pogut investigar la reclamació perquè no s'especifiquen els dies a què fa referència. Tot i així, en el correu electrònic que es va enviar a la promotora se la informava que en el futur, si es produïssin més incidències, ho comuniqui i especifiqui el dia i l'hora en què es va produir el fet per poder-li donar una resposta.
Un cop analitzada aquesta informació, el Síndic observa que s'esmenta, de manera encertada, que, en general, el trasllat de pacients origina imprevistos, però que en aquest cas concret no s'ha pogut esbrinar quin tipus d'imprevist o possible retard es va produir perquè la promotora de la queixa no ha especificat exactament els dies i les hores del servei.
Sorprèn el fet que, malgrat conèixer la identitat de l'usuari, l'empresa d'ambulàncies no hagi pogut esbrinar quan es van prestar els serveis, i més tenint en compte que sí que s'han pogut comprovar en els impresos de petició de servei que no s'havia fet constar que la persona interessada tingués necessitats especials en l'apartat tipus de transport.
En la mateixa línia, si aquesta dada és imprescindible per poder identificar el servei, res no impedeix que l'empresa o CatSalut puguin posar-se en contacte amb la persona interessada per demanar-li-ho. En aquest sentit s'entén que no s'ha actuat amb la diligència que hagués calgut per esbrinar-ho i, així, poder donar resposta a la persona interessada sense indicar-li que si en el futur es produeixen noves incidències aporti aquesta dada.
Per això, el Síndic suggereix al Departament de Salut que el CatSalut faci l'esforç d'esbrinar tota aquella informació relacionada amb els incidents que va denunciar la persona interessada, que estudiï les incidències de què es queixa aquesta persona i que li faci arribar un escrit que doni resposta a la seva reclamació. Tot això amb la finalitat de garantir el funcionament correcte d'aquest servei públic i l'atenció adequada als ciutadans que en són usuaris.
Un cop analitzada la resposta del Departament de Salut, el Síndic entén que l'Administració ha acceptat parcialment el seu suggeriment, ja que, d'una banda, s'han dut a terme actuacions investigadores sobre aquest cas concret però, de l'altra, no s'ha considerat oportú completar la informació a la persona interessada més enllà de la resposta que ja se li va oferir. En conseqüència, el Síndic ha de donar per closes les seves actuacions en aquest assumpte.