El 30 d'abril de 2013 el Síndic va visitar el centre educatiu L'Alzina. Durant aquesta visita es va observar que en el centre conviuen adolescents de setze i disset anys amb persones de fins a vint-i-un anys.
Tot i que es va indicar al Síndic que els menors d'edat estan en un mòdul on dinen i dormen, també es va informar que les activitats depenen de les seves necessitats educatives i no es preveu fer una separació per edat.
En vista d'aquesta informació, el Síndic va acordar l'obertura d'aquesta actuació d'ofici.
Durant les visites que el Síndic ha dut a terme als diferents centres educatius del Departament de Justícia, s'ha pogut constatar que la separació entre adults i joves no s'aplica, i que infants i adults conviuen en les mateixes unitats.
La manca de separació efectiva es confirma, a més, amb la informació que facilita el Departament de Justícia, segons la qual els centres educatius es poden agrupar en una primera classificació en dos grans grups: els centres oberts destinats a menors i joves internats en règim obert o semiobert, i els centres tancats destinats a menors i joves en règim tancat i a les persones internes en règim semiobert que no reuneixen les condicions per poder estar en un centre obert. A partir d'aquesta primera classificació, el Departament de Justícia informa que s'apliquen la resta de variables.
En aquest sentit, el Departament assenyala que la Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil assigna a cadascun dels centres educatius de justícia juvenil l'encàrrec del centre, és a dir, el tipus de menors i joves que ha d'assumir i les mesures d'internament que ha d'executar, i que aquest encàrrec és el mapa de centres.
Els criteris que té en compte la Direcció General per elaborar el mapa de centres són, a més de l'edat, altres variables: el règim de les mesures que cal executar (obert, semiobert, tancat, terapèutic), la situació judicial del menor (cautelar o sentenciat), la gravetat dels fets delictius, la durada de les mesures imposades, el territori de residència del noi, el sexe, l'evolució educativa dels interns i les necessitats de contenció i control en funció de l'evolució.
Un cop analitzada tota la informació de què es disposa, el Síndic recomana al Departament de Justícia:
1. Que adopti les mesures necessàries per garantir la separació efectiva dels adolescents menors dels adults joves en els centres educatius del Departament de Justícia assignant-los en unitats diferenciades, tret que constin motius d'interès, que s'han de poder justificar cas per cas.
2. Que en els centres tancats l'organització de les unitats i de les activitats es faci en funció de l'edat dels interns, segons siguin menors o majors d'edat, i que aquesta separació afecti tota la seva vida quotidiana. Aquesta agrupació permet dur a terme una intervenció educativa tal com estableix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, enfocada de forma inequívoca en la rehabilitació dels menors d'edat.
3. Que en els centres tancats, l'equip educatiu per als menors d'edat estigui format específicament per treballar amb nois i noies menors de divuit anys, requisit que no s'exigeix als educadors que treballen en les unitats de joves que finalitzen el compliment de mesura privativa de llibertat.
4. Que els centres oberts estudiïn la forma d'organitzar la vida partint del factor de l'edat en la mesura que sigui possible, especialment amb relació a la formació i les activitats i al tracte educatiu especialitzat.