Resolució
Q-03804/2012 Disconformitat amb l'increment del preu de la matrícula per cursar cicles formatius de grau superior

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 23/05/2012
Data de l'últim moviment 21/01/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'increment del preu de la matrícula per cursar cicles formatius de grau superior.

Concretament, lamenta la incorporació d'aquesta taxa, i també que n'hagi de satisfer la quantitat íntegra (180 euros, segons apunta) encara que el curs vinent només es matriculi de tres crèdits.

Contingut

El Síndic considera que, d'acord amb el que preveu l'ordenament jurídic, la creació d'un preu públic no suposa formalment una irregularitat per part del Departament d'Ensenyament, ja que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, no incorpora la formació professional de grau superior entre els ensenyaments declarats gratuïts, ni el deure de l'administració de garantir-ne l'accés gratuït. 

Tot i això, però, el Síndic alerta del risc de malmetre un dels pilars fonamentals del nostre estat del benestar, i un dels drets educatius bàsics, la gratuïtat de l'ensenyament, i recorda als poders públics el deure de garantir l'accés a aquests ensenyaments i a altres serveis educatius en condicions d'equitat, en part per mitjà de polítiques de bonificacions i beques.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic constata que l'Ordre ENS/181/2012, de 22 de juny, per la qual es creen diversos preus públics per a la matrícula dels cicles formatius de grau superior impartits en els centres dependents del Departament d'Ensenyament, incorpora facilitats en el pagament del preu públic, com ara el fraccionament en dues parts iguals, i també exempcions i bonificacions (article 4). 

A priori, doncs, aquestes bonificacions i exempcions milloren l'accessibilitat econòmica de l'oferta de cicles formatius de grau superior a una part important d'alumnat que es troba en una situació socioeconòmica precària.

Per tant, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que mantingui aquestes bonificacions i exempcions i que, en tot cas, valori si escau ampliar-les a altres col·lectius, a fi de garantir plenament la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'oferta formativa. 

De fet, l'Ordre ENS/181/2012, de 22 de juny, esmentada estableix la possibilitat de retorn del 50% del preu públic per als alumnes que obtinguin, per al mateix curs acadèmic, una beca o ajut a l'estudi del Ministeri d'Educació i que no hagin pogut acreditar aquest fet en el moment de formalitzar la matrícula (article 5). 

El procediment establert preveu que aquests alumnes que sol·liciten la beca hagin d'ingressar l'import del preu per matrícula que els correspongui abans d'iniciar el curs i que, en tot cas, un cop hagin obtingut la beca o ajut a l'estudi del Ministeri d'Educació, se'ls retorna l'import.

Aquest procediment, doncs, obliga les persones de famílies de rendes baixes (que no siguin membres d'unitats familiars que percebin la renda mínima d'inserció) a anticipar uns recursos que després se'ls retornaran per raó de la seva precarietat econòmica. 

Des d'aquest punt de vista, l'aplicació de bonificacions o la concessió d'ajuts econòmics un cop el curs ja ha iniciat pot resultar contraproduent a l'hora d'assolir l'objectiu per al qual han estat concebudes, que és donar resposta a situacions de pobresa i compensar desigualtats en l'accés a determinats recursos o serveis. 

Davant d'aquest fet, el Síndic recorda al Departament d'Ensenyament que aquesta bonificació esdevé fonamental de cara a promoure l'equitat en l'accés als cicles formatius de grau superior d'alumnes amb una situació socioeconòmica desafavorida, i considera que l'exigència d'anticipar l'import del preu públic fins que el Ministeri d'Educació no resolgui la convocatòria d'ajuts no afavoreix l'exercici efectiu del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats dels alumnes amb més dificultats econòmiques, i limita les seves possibilitats d'accés als cicles formatius de grau superior.

Per aquest motiu, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que dissenyi procediments alternatius en el pagament dels preus públics per a l'alumnat socialment desfavorit, a fi d'evitar que hagin d'anticipar recursos econòmics que els són escassos.

Finalment, el Síndic recorda que l'oferta de formació professional encara avui és quantitativament deficient a Catalunya en comparació amb altres països europeus, alhora que reconeix l'esforç del Departament d'Ensenyament d'incrementar la provisió d'aquesta oferta.

Des d'aquesta perspectiva, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que estudiï si la creació d'un preu públic incideix en el nivell de demanda dels cicles formatius de grau superior i atenua la tendència de creixement sostingut d'alumnat experimentada en els darrers anys.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/05/2012 Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/07/2012 Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/09/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/10/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/12/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/01/2013 Departament d'Ensenyament Resolució
21/01/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat