El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la demora en la modificació de l'import de la seva prestació de la renda mínima d'inserció després de finalitzar un contracte laboral.
Exposa que el febrer de 2010 va sol·licitar la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció i que li va ser reconeguda a l'abril per un import de 150,24 euros.
Segons consta, al setembre de 2010 se li va suspendre la prestació perquè va formalitzar un contracte de treball, fins al novembre de 2010, moment en què va finalitzar el contracte. A l'agost de 2011, es va modificar l'import de la prestació per complement de fill menor de setze anys i, finalment, al setembre de 2012, es va tornar a dictar una resolució de modificació de l'import de la prestació perquè el promotor havia deixat de percebre el subsidi d'atur.
Segons indica el promotor, malgrat tenir aprovada la modificació de l'import de la prestació, continua cobrant 323,57 euros.
La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom informa que arran d'aquesta queixa s'ha comprovat que durant el període d'octubre de 2012 a juny de 2013 al promotor li hagués correspost percebre una quantia superior de la quantia de renda mínima d'inserció, i que està pendent el pagament d'aquest diferencial, que no s'ha pogut fer encara per manca de disponibilitat de crèdit. Això no obstant, no consta que s'hagi emès una resolució expressa que modifiqui l'import de la prestació en el sentit indicat.
El Síndic insisteix en la necessitat de prendre mesures per resoldre de manera àgil i eficaç aquestes situacions. La demora a l'hora de rebre la prestació que pertoca en casos com aquest suposa un greu perjudici per a les persones afectades, que resulta incompatible amb l'objectiu i amb les finalitats d'aquesta prestació, destinada a lluitar contra la pobresa i l'exclusió social.
D'altra banda, l'Administració assenyala que s'ha fet una suspensió posterior arran d'un contracte iniciat el juny de 2013. Amb les dades de què es disposa no es pot valorar la incidència d'aquest contracte en el manteniment de la prestació. Cal tenir en compte, però, que l'existència d'un contracte no determina per si sola la pèrdua del dret a la renda mínima d'inserció, sens perjudici de les modificacions que corresponguin. Aquesta valoració l'ha de fer l'òrgan gestor, de manera motivada i amb aplicació de les condicions específiques que estableix la normativa reguladora de la prestació.
Tenint en compte tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que, sense més dilació, es dicti resolució per la qual es faci la modificació de l'import de la prestació pel període d'octubre de 2012 al juny de 2013, en la quantia que correspongui segons les circumstàncies de la unitat de convivència en aquell període, i que es notifiqui convenientment a l'interessat. I, en cas que, segons les condicions del contracte posterior, subscrit el juny de 2013, i les dades econòmiques de la unitat de convivència, els ingressos siguin inferiors al límit que li correspondria, es reconegui al promotor el dret al manteniment a la prestació de renda mínima d'inserció, amb les modificacions que pertoquin.