La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de la Canonja a la seva sol·licitud d'empadronament al municipi.
Exposa que es va adreçar personalment a l'Ajuntament per tramitar el seu empadronament i el de la seva família. Tot i això, se li va denegar verbalment la sol·licitud perquè no portava la còpia del document acreditatiu del dipòsit de les fiances corresponents emès per l'INCASÒL.
Davant d'aquesta desestimació verbal, la persona interessada va presentar la sol·licitud per escrit, però encara no ha obtingut resposta de l'Ajuntament.
Ateses les disposicions normatives que intervenen amb relació a l'exigència de les fiances, el Síndic entén que l'Ajuntament no hauria de demanar a l'arrendatari que aportés el document justificatiu del dipòsit de la fiança, perquè és l'arrendador (propietari) sobre qui recau l'obligació i el deure d'efectuar el dipòsit.
L'article 59.2 del Reial decret 1690/1986 disposa que l'Ajuntament pot comprovar la veracitat de les dades consignades pels veïns exigint, entre d'altres, la presentació del títol que legitimi l'ocupació de l'habitatge o altres documents anàlegs.
Cal tenir present que aquest article no obliga a acreditar el títol possessori sobre l'habitatge com a requisit per a la inscripció en el domicili que es declara com a habitual. Al contrari, aquest títol és només un document que l'ajuntament pot sol·licitar per verificar que el veí resideix efectivament al domicili que vol fer constar al padró. Per tant, aquest títol pot ser substituït per altres documents acreditatius o per una actuació de comprovació del mateix ajuntament.
Des d'aquesta perspectiva, l'exigència del títol que legitimi l'ocupació de l'habitatge té com a única finalitat acreditar la residència efectiva a l'habitatge, però no legitima la denegació de la inscripció quan es pot comprovar que la persona resideix a l'habitatge declarat, encara que sense títol.
Per aquest mateix motiu, i en sentit contrari, l'acreditació de títol possessori no legitima, per si mateixa, la inscripció al padró. D'aquesta manera, si es comprova que la persona no resideix al domicili declarat, l'ajuntament ha de tramitar la baixa d'ofici, encara que disposi d'un títol que legitimi l'ocupació de l'habitatge, ja que s'ha verificat que la residència declarada no es correspon amb la realitat.
En definitiva, el títol possessori no és un requisit per a la inscripció al padró, sinó només la via ordinària per acreditar la residència.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de la Canonja que, de la documentació que a la pàgina web de l'Ajuntament es relaciona com a necessària per poder tramitar l'alta en el padró en el cas que el domicili sigui un habitatge en règim d'arrendament, suprimeixi la relativa a la còpia del document acreditatiu del dipòsit de les fiances corresponents emès per l'INCASÒL.