El promotor de la queixa, en representació d'un grup municipal de l'Ajuntament de Guissona, exposa que el consistori ha assignat un despatx als grups municipals de l'oposició per tal que puguin dur a terme la seva tasca. Atès que es tracta d'un espai a compartir amb l'altre grup de l'oposició, entre els dos grups han acordat uns horaris fixos de treball al despatx. Tot i això, en data 18 de maig de 2012 els regidors del seu grup van anar a l'ajuntament amb la intensió de treballar i es van trobar que el despatx estava ocupat per personal de l'empresa gestora d'aigües Sorea. Aleshores van ser informats que temps enrere s'havia cedit l'ús del despatx a aquesta empresa els divendres al matí i que per tant en aquell horari no podrien treballar perquè no hi havia lloc.
Atès que els regidors van constatar que hi havia cinc despatxos buits a l'edifici, es van instal·lar en un, però l'alcalde els va advertir que no es podien quedar en aquell despatx i els va amenaçar que avisaria els cossos de seguretat si no marxaven. Posteriorment, el guarda de seguretat municipal els va fer marxar de l'edifici i els va advertir que, si no marxaven, l'Ajuntament interposaria una denúncia judicial en contra dels regidors del grup.
Un cop estudiada la resposta de l'Ajuntament de Guissona i les actes de les sessions del Ple municipal de 28 de juny de 2011 i de 28 de juny de 2012, el Síndic recorda a l'Ajuntament, d'una banda, que té el deure legal de garantir a tots els grups municipals un espai per al desenvolupament de llurs activitats, que ha d'estar situat preferentment al mateix edifici del consistori, i un espai per tenir reunions en el mateix edifici de la corporació (article 170.1 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril), i que els despatxos i les sales habilitades per a reunions i consultes s'han de poder utilitzar durant l'horari habitual de la jornada laboral; i de l'altra, que, d'acord amb la normativa vigent, aquest espai ha de ser d'ús exclusiu per als membres del consistori i en cap cas compartit amb altres serveis municipals.
Addicionalment, el Síndic recorda a l'Ajuntament que l'Administració ha de complir i fer complir els seus propis actes, per la qual cosa, un cop s'ha acordat el règim d'utilització d'un local pels grups polítics, com es va fer a la sessió del ple del 28 de juny de 2011, correspon a l'Administració donar compliment a aquest acte.
En aquest sentit, el Síndic demana a l'Ajuntament que garanteixi l'ús del despatx assignat al grup municipal promotor de la queixa en els termes establerts a l'apartat de l'acta de la sessió del Ple i, en tot cas, que en garanteixi l'ús exclusiu als càrrecs electes de la corporació a què es refereix la decisió.
Finalment, el Síndic suggereix que s'adoptin les mesures pertinents per tal d'evitar que personal d'empreses privades alienes a l'Ajuntament faci ús de les instal·lacions de l'edifici consistorial i, molt especialment, dels espais de treball dels càrrecs electes, inclosos els grups municipals a l'oposició.