El promotor de la queixa, representant del sindicat d'una empresa subcontractada per al manteniment informàtic al Departament de Territori i Sostenibilitat, manifesta la seva disconformitat amb la modificació de la ubicació del seu lloc de treball.
El promotor considera que aquesta modificació és contrària al que estableix el Plec de clàusules que regeix el contracte, en el qual s'assenyala, segons indica, que el servei es prestarà des dels locals del Departament de Territori i Sostenibilitat a la ciutat de Barcelona.
Així mateix, el promotor exposa que va adreçar al Departament un escrit en relació amb aquest assumpte, al qual manifesta que no ha rebut resposta.
El Departament de Territori i Sostenibilitat assenyala que, efectivament, es va modificar la ubicació dels llocs de prestació del servei com a conseqüència dels canvis en la distribució de les unitats del Departament, derivats de la reestructuració de l'Administració de la Generalitat.
Es tracta, per tant, d'una circumstància sobrevinguda que va alterar la previsió inicial d'ubicació dels treballadors de l'empresa subcontractada destinats a les prestacions objecte del contracte. A criteri del Síndic, aquests fets justifiquen raonablement que l'Administració contractant imposés la modificació de la condició contractual, relativa al lloc de prestació del servei.
En qualsevol cas, cal tenir en compte que si l'empresa prestadora del servei contractat considerava que aquesta modificació alterava l'equilibri economicofinancer de la prestació del servei perquè li suposava un cost superior que havia de ser objecte de compensació econòmica, ho podia haver plantejat a l'administració contractant. Tot i això, els treballadors de l'empresa subcontractada no poden substituir l'empresa que els ha contractat en l'exercici d'aquesta facultat, establerta en el marc de la relació contractual entre l'Administració i l'empresa contractada, de la qual no formen part.
Una altra cosa és que aquesta modificació pugui comportar, per als treballadors afectats, una alteració substancial de les seves condicions de treball, però aquesta és una reclamació que cal incardinar en el marc de la relació laboral entre aquests treballadors i l'empresa que els va contractar i que queda, per tant, fora de l'àmbit d'actuació del Síndic.
Cal tenir en compte també que, segons indica el Departament de Territori i Sostenibilitat, aquesta qüestió va ser objecte, juntament amb altres aspectes de la relació laboral, d'una reclamació davant els tribunals de l'ordre social per part dels treballadors afectats, la qual cosa impedeix també que el Síndic s'hi pronunciï, de conformitat amb el que estableix l'article 38 e) de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges.
D'acord amb les consideracions anteriors, doncs, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.
Sens perjudici d'això, aquesta institució recorda al Departament de Territori i Sostenibilitat el deure legal de donar resposta escrita a les sol·licituds i les peticions que els ciutadans formulen a les administracions públiques.