La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el nou règim de visites i sortides establert per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) de la seva néta amb el seu pare, la qual es troba sota tutela administrativa i en acolliment familiar amb l'àvia materna.
Exposa que la menor va patir abusos sexuals per part del seu pare, per la qual cosa el pare ha complert dos anys de pena de presó; que la menor manifesta rebuig a les trobades amb el seu pare, rebuig que l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) atribueix a la influència dels avis acollidors, i que hi ha signes de patiment i trastorn en la menor arran del nou règim de visites.
Un cop estudiat el contingut de l'informe proposta de l'EAIA de Sant Andreu de data juliol 2011, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, s'observa que es va valorar positivament l'acolliment familiar i se n'ha proposat la renovació; en segon lloc, s'ha estudiat el Pla de millora elaborat per l'EAIA el mes d'abril de 2011 i no s'hi aprecia cap irregularitat.
Això no obstant, el Síndic considera preocupant la manca d'entesa entre l'EAIA i els avis guardadors, situació que és, sens dubte, perjudicial per a la menor, especialment perquè afecta la necessària relació de confiança entre l'EAIA i la família i entre l'educadora i la nena.
El Síndic considera que la relació de la menor amb el seu pare ha de ser objecte d'elaboració en l'atenció psicològica que rep, però que cal ser molt curós en el tractament en altres àmbits, com ara el seguiment socioeducatiu.
El Síndic entén que la finalitat de les visites es restablir els llaços parentofilials, però cal garantir la seguretat afectiva de la menor i assegurar que les visites i sortides amb el pare es fan en benefici d'ella. Aquí cal recordar l'interès superior de l'infant, reconegut per l'article 3 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, i recollit en l'article 5.1 com un dels principis rectors de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència. En aquest sentit, del contingut de l'informe rebut no es desprèn si s'ha escoltat la menor des d'una posició imparcial, sense pressions per part de cap dels adults del seu entorn.
D'acord amb aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que:
- s'escolti el desig de la menor respecte de les visites i sortides amb el seu pare.
- es tingui en compte el resultat de l'entrevista a la menor i la valoració del psicòleg que la tracta a l'hora d'establir el règim de visites i sortides de la menor amb el pare.
- es consideri la possibilitat de canvi de referent de l'EAIA davant la situació de conflicte que s'observa en revisar tota la documentació que consta en l'expedient.