Els promotors de la queixa manifesten la seva disconformitat amb la denegació de l'ajut que van sol·licitar per la supressió de barreres arquitectòniques del seu edifici. Manifesten que van presentar un recurs d'alçada davant d'aquesta denegació, el qual va ser desestimat adduint que l'obra executada no era una actuació protegible per la supressió de barreres arquitectòniques en tant que no es tractava d'una rampa.
El Síndic assenyala que la subvenció en qüestió està destinada a rehabilitar habitatges per suprimir els obstacles a les persones que hi viuen i que pateixen greus problemes d'autonomia personal. Per tant, limitar la subvenció a un tipus concret d'actuació quan hi ha una impossibilitat física per construir una rampa evidencia una interpretació excessivament restrictiva de la normativa que regula aquest ajut.
Per aquest motiu, s'haurien de considerar també actuacions subvencionables altres alternatives com ara la instal·lació d'una plataforma remuntadora d'escales que no té cap altra finalitat que la de salvar la barrera arquitectònica que suposa l'existència d'un seguit d'esglaons per accedir a l'ascensor.
D'altra banda, la resolució positiva del resultat del test de l'edifici (en endavant TEDI) es va atorgar per la supressió de barreres arquitectòniques fins a l'ascensor existent sense concretar quina actuació s'havia de dur a terme. El Síndic no disposa de la Instrucció dictada per part de la Direcció General de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació d'habitatges d'aplicació del Decret 455/2004 pel que fa a la resposta al recurs d'alçada i que fonamenta la denegació de l'ajut. Això no obstant, aquesta institució considera que no es dóna una interpretació adient si aquesta instrucció no preveu subvencionar una actuació alternativa a la construcció de la rampa quan es fa evident la impossibilitat de construir-ne cap.
En conseqüència, el Síndic no pot concloure que els promotors de la queixa incomplissin les obres que van esposar inicialment, en tant que l'Administració coneixia el projecte de la comunitat i es va assenyalar en la resolució del TEDI com a úniques condicions per a la presentació de la sol·licitud de l'ajut la publicació de la convocatòria i la disponibilitat pressupostària de cada exercici.
El Síndic recorda que l'actuació de l'Administració pública ha de respectar els principis de bona fe i de confiança legítima, tal com recull l'article 31 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
Sens dubte, les persones interessades van instal·lar la plataforma remuntadora d'escales amb la confiança que la notificació de la resolució positiva del resultat del TEDI reconeixia de forma expressa que es complien els requisits per accedir al programa d'ajuts a la rehabilitació d'edificis.
Per tant, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que revisi l'expedient de referència, ja que el dret a l'atorgament d'un ajut per suprimir barreres arquitectòniques en edificis no es pot denegar per un canvi d'interpretació d'allò que es va considerar subvencionable.